Tajemství dokonalého salátu tkví v zálivce. Naučte se připravit skvělý chuťový zážitek

Nebudeme si nic nalhávat – salát se v jídelníčku většiny lidí objevuje hlavně ve dvou obdobích: v létě, kdy sháníme lehčí pokrmy a máme chuť na sezónní zeleninu. A pak po Novém roce, kdy si dáváme předsevzetí, že zhubneme či budeme jíst zdravěji. A protože jeden z těchto časů právě nastává, podívali jsme se trochu na saláty i zálivky, kterými si je můžeme vylepšit a ozvláštnit.

Nekonečná rozmanitost salátů

V českém prostředí kuchyním dlouhou dobu vládl okurkový salát, v létě doplněný rajčatovým. Dneska už však víme, že salátů si můžeme udělat nepřeberné množství druhů. Lehký zeleninový salát může posloužit jako kvalitní příloha nebo jako dietní večeře, těstovinový salát se zeleninou je plnohodnotným hlavním jídlem a luštěninové saláty jsou skvělé na zasycení nebo když potřebujeme tělu dodat potřebné živiny.

Je zálivka překážkou hubnutí?

Jednou z prvních rad, které při držení diety určitě od někoho dostanete je, že nemáte přidávat do salátu zálivku. Je prý příliš tučná či obsahuje mnoho cukrů, a tak zmaří naši snahu o zdravé jídlo. Do určité míry je to samozřejmě pravda, na druhou stranu si musíme uvědomit, že většina podobných rad je zkratkovitá a pokud volíme kvalitní a promyšlené přísady a redukujeme množství, můžeme si dát takřka cokoli. A přiznejme si, že saláty bez zálivky bývají často suché nebo málo výrazné chuti.

Nebojte se salát obohatit i o těstoviny. / Foto: Shutterstock

Tipy na zálivky

Většina zálivek se bez trochy oleje zkrátka neobjede. Volte olivový olej a šetřete s množstvím. Aby zálivka dodala salátu chuť, stačí jí opravdu jen pár lžic.

Do lehkých zeleninových salátů se skvěle hodí bylinková zálivka. Do oleje přidáme bylinky podle chuti – třeba mátu, meduňku nebo pažitku, dochutíte trochou octa, solí a pepřem. Trochu náročnější jsou variace na francouzskou zálivku, do které můžete kromě oleje přidat ocet, česnek, lžíci dijonské hořčice a dosladit ji místo klasického cukru medem nebo stévií.

Mezi populární patří zálivky z bílého jogurtu nebo zakysané smetany – stačí přidat jen pár lžic a salát získá úplně novou, jemnější chuť provoněnou přidanými bylinkami. Do jednoduché jogurtové omáčky přidáme nasekanou pažitku, sůl, pepř, česnek a trochu citronové šťávy.

Dejte salátům šanci – s tou správnou zálivkou se brzy stanou jedním z vašich nejoblíbenějších jídel.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments