Někdo o ní říká, že je to jen předražená sůl, jiný na ni nedá dopustit a přidává ji i do omáček a dalších pokrmů. Bez vegety zkrátka polévka nechutná, jak má. Nemusíte sáhnout jen po té v obchodě, která opravdu obsahuje hodně soli. Vyrobte si domácí vegetu, je to snadné.
Jak vyrobit domácí vegetu
Pro výrobu domácí vegety budete potřebovat kořenovou zeleninu. Mrkev, petržel a celer. Pro základní množství vám bude stačit 5 velkých mrkví, 2 petržele a ¼ celeru. Následně si připravte 3 velké jarní cibule i s natí. Na dochucení se používá svazek čerstvé pažitky, svazek petrželové nati a 3 lžičky sušené kurkumy. Jak vidíte, soli ve směsi nenajdete ani drobek, a přitom je výsledná směs příjemně voňavá a s plnou chutí.
Zeleninu do vegety usušte
Veškerou zeleninu nakrájejte na menší kousky, můžete ji i rozsekat nahrubo v robotu. Směs vyskládejte na plech s pečícím papírem a sušte na horkovzduch na 60 °C. Mezi dvířka trouby vložte vařechu, nechejte dvířka pootevřená a pečte asi 7 hodin. Nejlépe se směs připravuje přes noc a s využitím časovače. Kdo nemá na troubě program horkovzduch, může zeleninu připravit v klasické sušičce na ovoce.
Bylinky do směsi nakrájejte na drobnější kousky a nechejte usušit na papíře v blízkosti topení.
Pečlivě umixujte
Připravenou suchou směs rozmixujte tyčovým mixérem a znovu nechejte prosušit u topení. Několikrát směs během sušení promíchejte. Ke konci sušení přimíchejte kurkumu a směs uložte do dózy na koření. Domácí vegeta je vhodná k ochucení polévek, omáček ale i salátů. Neobsahuje sůl, a proto se hodí i k ochucení polévek pro děti nebo pro osoby, které trpí vysokým krevním tlakem a musí si dávat pozor na množství soli v konzumovaných pokrmech. Připravená domácí směs také pomáhá těm, kteří chtějí omezit příjem soli v jídlech, ale nechtějí se vzdávat výrazné chuti.
Foto: Shutterstock
Není to špatný nápad – určitě to bude lepší než vegeta, co se dá koupit.
Moje babka byla vyučená kuchařka a vegetu nikdy nepoužívala – ani masox. Tvrdila, že kuchař, který si neumí udělat pořádný vývar a neumí použít zeleninu a koření tak, aby se obešel bez různých náhradních serepetiček, nemá v kuchyni co dělat.