Připravte si delikatesu z devadesátek. Kuřecí plátek s broskví tehdy všichni milovali

Zatímco šéfkuchaři při pohledu na tento pokrm prskají smíchy, běžné populaci tato kombinace velmi chutná a očekávají, kdy se zase vrátí do nabídky jejich oblíbené restaurace. Než se tak stane, jdeme se na to vrhnout sami.

Slavnostní nedělní oběd

Ano, přesně takto vypadala slavnostní tabule v devadesátých letech v mnoha českých domácnostech. Kuřecí plátek s broskví zde měl své pevné místo a celá rodina se již těšila na to, až se do něj pustí. Tento recept od té doby již zavál zub času a zejména v classy restauracích jej již nikdy nedostanete – stal se synonymem pro chutě, které nejsou příliš nápadité.

Zcela neprávem ovšem. Možná si totiž vzpomínáte na to, jak jste se při jeho konzumaci oblizovali.

Proč byl tak slavný?

Devadesátky nenabízely takovou potravinovou rozmanitost jako dnes. Supermarkety vznikaly, kupovaly se lokální potraviny a vařilo se z toho, co si kdo vypěstuje na zahrádce nebo sežene od známého z vesnice. Když jsme si chtěli dopřát exotiku, bylo potřeba sáhnout po plechovce. Měli jsme na výběr, zda to bude ananas, nebo broskev. Druhá možnost se pak používala právě na výrobu tradičního devadesátkového slavnostního jídla. Jak na jeho přípravu?

Foto: Shutterstock

Co budeme k přípravě pokrmu potřebovat?

Příprava pokrmu nebude složitá a postačí vám ingredience, které koupíte v každém běžném obchodě. Tento pokrm si tak nachystáte třeba na chalupě v malé vesničce.

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 kompotované broskve
  • 200 gramů másla
  • 4 plátky sýru eidam nebo gouda
  • sůl
  • pepř
  • olej

Připravíme si kuřecí prsa

Nejprve je potřeba, abyste si připravili kuřecí maso. Omyjte jej a osušte papírovou utěrkou. Poté jej můžete naklepat a následně osolit a opepřit.

Na pánvi budeme rozehřívat olej. Na něm osmažte maso z obou stran dozlatova. Maso již tedy máte předchystané a můžete se vrhnout na další postup.

Zapékáme

Nyní budete potřebovat nakrájené máslo. To položte na dno zapékací misky a na něj položte plátky kuřecího masa. Na každý kousek masa položte jednu celou polovinu kompotované broskve. Tu následně zakryjte plátkem sýru.

Takto připravenou dobrotu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut na 180 stupňů Celsia.

Gratulujeme vám. Právě se vám podařilo obnovit recept, který miloval celý národ. Podávejte s hranolkama.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments