Není nic lepšího než namazat si čerstvý krajíc chleba máslem a přidat nějaké bylinky nebo něco sladkého. Často se však potýkáme s tím, že máslo není tak lahodné, jak si ho možná pamatujeme z dětství, nebo je příliš tuhé, aby se s ním pečivo dalo pořádně namazat.
Recept ze severu
V severských zemích mají celkem zajímavý trik, jak vytvořit máslo, které je lépe roztíratelné a které zároveň získá mnohem jemnější a krémovější strukturu.
A protože nejlepší triky jsou také jednoduché, budete mít tenhle recept hotový za pár minut. Budete k tomu potřebovat jen bílý jogurt a misku, ve které obě suroviny spojíte.
Jak na krémové máslo
Vytáhněte máslo z lednice a nechte ho povolit. Poté do něj přidejte trochu bílého jogurtu. Na klasickou kostku másla budete potřebovat zhruba čtyři velké lžíce jogurtu. Poté směs opravdu pečlivě promíchejte, aby se důkladně spojila. Když jste si jistí, že se obě suroviny dokonale promísily, dejte směs zatuhnout do ledničky.
Když krémové máslo znovu vytáhnete, zjistíte, že má úžasnou máslovou strukturu, ale zároveň je mnohem měkčí a bude se velmi snadno roztírat.
Vytvořte si máslové oříšky
Jogurtové máslo můžete nechat v misce a postupně ho zpracovávat. Ještě lepší však je vytvarovat z této hmoty kuličky másla – jakousi jednou porci. Ty poté uložte znovu do lednice a nechte zatuhnout. Až si budete chtít namazat pečivo, stačí sáhnout po jednom přichystaném „oříšku“ másla.
Máslo bude mnohem měkčí, bude se s ním lépe pracovat a pozvedne se i jeho chuť: každé krémové sousto se vám doslova rozplyne na jazyku.
Toto máslo pak můžete také různě ochucovat a používat třeba jako bylinkové máslo nebo ho dát do základu na dip k masu či do salátu.
Jaký zvolit jogurt?
Recept pochází ze Skandinávie, takže je nejlepší zvolit klasický bílý, neochucený skyr. V našich supermarketech už bez problémů seženete i tento druh jogurtu. Můžeme však vybrat také třeba kvalitní řecký jogurt. Důležité je, aby měl zvolený jogurt spíše tvarohovou konzistenci.
Foto: Shutterstock