Banány bezpochyby patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů tropického ovoce na světě. Milujeme je jíst jen tak oloupané nebo nakrájené v ovocných salátech. Mixujeme je do smoothie, přidáváme k palačinkám, pečeme z nich moučníky.
Banánovou příchuť mají i oblíbené zmrzliny nebo pudinky. Dokonce, i když přezrají a zhnědnou, dá se z nich vytvořit spousta úžasných dobrot. Určitě vás ale nenapadlo, že byste mohli využít i banánové slupky. Ty samozřejmě vyhazujeme. Přitom existuje nemálo možností, jak nám mohou být užitečné i ony. Navíc obsahují vysoké množství vitamínu B, vlákniny, draslíku, bílkovin a hořčíku.
Připravte si ze slupek ocet nebo čaj
Samozřejmě je nutné je před použitím opravdu pořádně očistit. Nebo používat slupky z bio banánů. Ty pak můžete třeba rozemlít do banánového chleba. Můžete si z nich vyrobit banánový ocet k ochucení salátů, studených nápojů nebo čaje.
Z banánových slupek si můžete čaj i uvařit. Díky vysokému obsahu melatoninu, hormonu, který reguluje váš spánkový cyklus, vám pomůže usnout. Také vyřeší vaše případné problémy s nadýmáním. Banánový čaj výborně chutná s mlékem a skořicí.
Zkrátí dobu přípravy masa
Banánové slupky pomohou změknout vašemu masu. Přidejte je do pekáče pod libovolnou svalovinu. Uvidíte, že bude jemnější, křehčí a chutnější. Slupky v ní nejen pomohou udržet šťávy, ale i zkrátí dobu její přípravy. Při pečení se budou zapařovat, což dodá masu vlhkost a zabrání jeho vysychání.
Až bude pečínka hotová, slupky vyhoďte. Nebo je ochutnejte. Možná zjistíte, že nejsou vůbec špatné. V Asii je lidé běžně jedí.
Přidejte je do vývaru
Stejně vám slupky z banánu pomohou při přípravě hovězího vývaru. Přidejte je k masu a zelenině a začněte vařit. Banánovou slupku můžete po půl hodině vyndat a pokračovat ve vaření už bez ní. Nemusíte se bát, že by vaše polévka chutnala jako banán. Její chuť se nezmění, jen bude hotová o něco dříve, než jste byli zvyklí. A maso bude chutnat o něco lépe.
Využijte slupky jako hnojivo i leštěnku
Banánové slupky mají spoustu využití i mimo vaši kuchyni. Potírejte si vnitřkem slupky podrážděnou nebo svědivou kůži, uklidní ji. Zmírní i svědění z kousnutí hmyzem. Přiložením na kůži zmírní otoky pod očima.
Přidejte je do konvičky s vodou na zalévání vašich pokojovek. Získáte skvělé hnojivo. Vnitřek slupek krásně vyleští vaše kožené nebo koženkové boty.
Foto: Shutterstock