Existuje hromada kuchyňských triků, které spoustě lidem usnadňují život, zatímco mnoho dalších o nic vůbec neví. Ať už půjde o tipy, jak jednoduše oloupat česnek, rajčata, mandle nebo o způsoby, jak inovativně využít kuchyňské pomocníky, nikdy není na škodu se něco málo přiučit.
Jak je to s tím česnekem?
Ponořte jej na čtvrt hodinky do vody. Poté jej vyndejte a slupku z něj sundejte víčkem od piva. Jde to rychle, snadno a nemusíte používat nehty.
A pokud potřebujete česnek rozmělněný skutečně najemno, ale nemáte na něj lis, vložte do uzavíratelného sáčku a rozklepejte paličkou na maso.
Loupání rajčata a mandlí
Loupání rajčat je otročina, ale jde to i snadno. Nabodněte rajče na vidličku a krátce ho opalte nad plotýnkou plynového sporáku. Slupka půjde dolů skoro sama.
Také mandlím prospívá teplo. Ty stačí vložit na pár minut do trouby a pak jemně promnout mezi prsty.
Kráječ na vejce a jablka
Bezpochyby se vyplatí mít ho doma právě kvůli vejcím, ale dá se použití i jinak. Velmi dobře s ním nakrájíte například houby, jahody nebo měkčí zeleninu či sýry do salátů.
Stejně tak kráječ na jablka můžete využít mnohem častěji, než se domníváte. Dokáže rozporcovat brambory, které budete poté opékat v troubě. Velikost kousků je přibližně stejná, což je pro tepelnou úpravu jedině plus, a jejich tvar je jako z restaurace.
Tvořítka na led
Možná, že vám tvořítka na led doma naprosto bezprizorně leží v kredenci. S tím je konec, dají se totiž využít úplně na maximum. Můžete do nich nalít třeba vývar, který vám zbyde. Pak vždy vymáčknete pouze tolik kousků, kolik potřebujete a přidáte k jídlu, které aktuálně vaříte.
Stejně tak můžete zamrazit například kávu. Vytvoříte tak ledovou kostku plnou kofeinu, kterou si můžete v horkých dnech hodit do pití. Kromě zajímavější chuti vás překvapí také energie, kterou vám i malý zmražený kousek kávy dodá.
Domácí odšťavňovač
Rádi byste si vymačkali šťávu z pomerančů, mandarinek nebo grepu, ale chybí vám na to odšťavňovač, ať už elektrický nebo aspoň ten malý plastový? Absolutně nevadí, stačí najít sklenici s průměrem dna o trochu menším, než je dané ovoce. Nyní ovoce rozřízněte napůl a přitlačte na dnem vzhůru obrácenou sklenici postavenou v misce. Budete mít skvělý džus.
Triků existuje mnoho, jen je objevit. Jaký je váš nejoblíbenější?
Foto: Shutterstock
Jo tak tchýně prozradila ten úžasný fígl? Jestlipak to spíš nebyl jiný článek?
“Kromě zajímavější chuti vás překvapí také energie, kterou vám i malý zmražený kousek kávy dodá.”
Nedodá vám v podstatě vůbec žádnou energii.
Tý jo, to už byl zas vycházkovej den?
Nebyl, naštěstí. Oni jim ošetřující lékaři jen povolili internet, naneštěstí.