Zakysaná smetana je pochoutkou, která se hodí do mnoha pokrmů. I jí se však dotkla rostoucí cena, proto ji mnozí kupují jen v akčních a slevových nabídkách. Ty vedou k touze zakoupit zakysané smetany větší množství a mít ji do zásoby. Jde zakysaná smetana zmrazit?
Zakysaná smetana po zmrazení
Kdo má zakysané smetany větší množství a bojí se konce doby trvanlivosti, může zakysanou smetanu zmrazit. Vložením do mrazáku prodlouží její trvanlivost až o 6 měsíců. Zakysaná smetana si po rozmrazení uchová chuť, změny ale poznáte na její struktuře. Už nebude tak hedvábná jako když ji koupíte čerstvou. V zakysané smetaně se po rozmrazení oddělí sušina a voda, smetana bude obsahovat hrudky. To ale v běžných receptech nevadí se zakysanou smetanou vařte stejně jen ji pečlivě rozmíchejte.
Správné mrazení zakysané smetany
Do každého mrazícího sáčku nebo mrazící nádoby dejte jen tolik smetany, kterou spotřebujete po jejím rozmrazení. Zpravidla je třeba rozdělit balení zakysané smetany s obsahem 0,5 kg a větší. Do mrazáku vkládejte jednotlivé porce, ty umístěte do krabiček s uzávěrem nebo do mrazících sáčků. Vždy ponechejte prostor pro zvětšení objemu mrazené zakysané smetany.
Cokoliv, co vkládáte do mrazáku, označte názvem a datumem, kdy jste předmět zamrazili.
Pečlivost a trpělivost je třeba i při rozmrazení smetany. Smetanu rozmrazujte v lednici. Nikdy ne při pokojové teplotě.
Šlehaná mražená smetana
Po rozmrazení se na smetaně objeví zmíněná hrudkovitá struktura. Té jde částečně předejít, pokud smetanu před zmrazením pečlivě našleháte. Opět platí, že takto upravená smetana se může mrazit jen 6 měsíců, a to ve vzduchotěsné nádobě.
Rozmrazená zakysaná smetana
Po rozmrazení v lednici zakysanou smetanu opět našlehejte, strukturu můžete mírně zlepšit přidání lžičky nebo dvou škrobu. Smetana se mírně zahustí. Takto rozmrazená smetana není vhodná k použití ve studené kuchyni, můžete ji ale běžně používat při vaření a pečení. Rozmrazenou smetanu je nutné spotřebovat do 24 hodin, přestože bude uložena v lednici.
Foto: Shutterstock