Rakovina je stále nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Po velkých medicínských průlomech v posledních desetiletích, které přeci jen přinesly pro pacienty lepší vyhlídky, se srážení negativních statistik poněkud zpomalilo, protože je pořád obtížnější přicházet s ještě účinnějšími metodami léčby.
Teplota hraje významnou roli
Lékaři i vědci proto apelují na lidi, aby nepodceňovali především prevenci. Předně by neměli holdovat nezdravému životnímu stylu a vyvarovat se některých potravin, které riziko rakoviny významně zvyšují. Na toto téma přitom probíhá velké množství studií, které odhalují další a další problematické záležitosti.
Nově se ukázalo, že rakovinu mohou způsobit i tak běžné a obecně za zdravé považované teplé nápoje. Konkrétně jsou spojeny s vyšším rizikem rakoviny jícnu. K tomuto závěru dospěla studie publikovaná v časopise International Journal of Cancer.
Jednoznačné závěry
“Káva, čaj nebo maté mohou způsobit rakovinu jícnu, a to prostřednictvím termálního poranění sliznice jícnu,” uvádějí vědci ve své práci. “Z tohoto důvodu může být rakovina jícnu způsobena teplotním poškozením velmi častá v populacích, kde je zvykem konzumovat horké nápoje.“
Vědci k těmto závěrům dospěli po vyhodnocení obrovského množství dat z celého světa, které pochází z nejrůznějších studií. Nejde přitom o kdovíjak převratný objev, jako spíše o potvrzení předchozích výzkumů.
Například v roce 2020 vyšla v časopise European Journal of Cancer Prevention práce, která označila velmi teplé nápoje (nad 65°C) za významný rizikový faktor právě rakoviny jícnu. Mezi další rizikové faktory patří především věk, kdy se toto onemocnění objevuje u starších 75 let, a také pohlaví, kdy častěji jsou postiženi muži.
Foto: Shutterstock, zdroje: International Journal of Cancer, European Journal of Cancer Prevention
Kávu piji zásadně studenou, nebo vlažnou… To se mám taky bát? Jděte už do háje s věčným strašením. Není dne,abych, když si otevřu Google, na mě nevyskočilo nějaké bububu rakovinou – z toho, či onoho. Téma “Covid” už je zřejmě ohrané, tak aby bylo o čem psát. Tím nesnižuji závažnost tématu onkologických onemocnění, nebo aktuálně covid 19. Ale uvítala bych serióznější články…
Tak hledej, Comusav, CDS, Borax, DMSO …..aj.
Znám spoustu starých lidí (nad 80 let), kteří si nedovedou představit, že by polévku, čaj nebo kávu jedli či pili jinak, než téměř ještě vařící – pozoruhodné je, že rakovinu jícnu nemá nikdo z nich – ani ti, kteří již zemřeli – na žádnou rakovinu – můj děda musel mít polévku zásadně skoro vařící. Já bych to nedala – opařila bych si minimálně jazyk, ale jim to zjevně nevadilo a nevadí. Jestli to nebude spíš tím, o čem se nemluví – složením dnešní potravy – chemikálie, které klidně můžou postupně naleptávat sliznici a možná je jedno, jestli je konzumujeme studené… Číst vice »
Naprosto s Vámi souhlasím.