Těsto na bramboráky je úplný základ. Klíčem je správný poměr surovin, ale lidé v něm chybují

Bramboráky jsou klasika, na které si pochutná skoro každý. Připravit je doma je jednoduché – stačí správně odvážit suroviny a samozřejmě těsto dobře ochutit česnekem, solí, pepřem a voňavou majoránkou. Pojďme se podívat, jak na to.

Nad klasiku není

Na začátek si řekněme upřímně, že bramboráky nejsou zrovna nejzdravější. Pokud je ovšem nekonzumujete denně, čas od času vám neublíží. Jedná se o velmi vděčný pokrm – stačí vám na něj jen pár surovin a zvládne jej i začátečník.

Výsledkem jsou krásně křupavé, dozlatova osmažené placičky, které poslouží jako chutná večeře nebo třeba příloha k obědu. Navíc jsou dost syté, takže po nich nebude hned tak hlad.

Bramboráky mají v české kuchyni dlouhou tradici. To mimo jiné znamená, že vznikla velká spousta receptů i nejrůznějších variací, kdy se do bramboráků přidává uzenina, sýr, celer nebo třeba cuketa. Poslední dvě jmenované suroviny si pochvalují především zastánci zdravé stravy.

My si ale představíme klasiku. Bramboráky podle šéfkuchaře Romana Vaňka jsou tvořené těmi nejzákladnějšími surovinami, mezi nimiž nesmí chybět česnek, který jim dodá ty správné grády, ani majoránka, bez jejíž vůně by bramborák zkrátka nebyl bramborákem.

Smažit byste je měli pokud možno na sádle – tak budou jednoznačně nejlepší.

Foto: Shutterstock

Recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku (nebo podle vaší chuti)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené majoránky
  • 250 g sádla na smažení

Postup:

Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté z nich vymačkejte přebytečnou vodu a škrob.

Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a mléko. Osolte a opepřete podle chuti. Směs dobře promíchejte, aby se spojila v těsto.

Na pánvi rozpusťte sádlo a naběračkou na ni lijte bramborákové těsto. Smažte po obou stranách, pěkně dozlatova.

Hotové bramboráky zabalte do ubrousků nebo papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný tuk.

Potom už je můžete podávat – třeba s kysaným zelím nebo jako přílohu ke guláši nebo různým omáčkám.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
2 let

To si dělá legraci ,ingredience na bramborák snad nikdo neváží. Dělám i houskový knedlík bez vážení.