Těstoviny mají špatnou reputaci neprávem. Konzumací špaget můžete i zhubnout

Těstoviny jsou často zakázané v různých plánech na hubnutí a má se za to, že se z nich přibírá. Jak je to s nimi doopravdy? Zkuste se řídit našimi radami.

I když těstoviny obsahují hodně sacharidů, mohou být součástí zdravé stravy. Musíte si vybrat ty správné a dát si na talíř rozumné množství. To potvrzuje i australská dietoložka Susie Burrellová, která vysvětluje, proč jsou těstoviny vnímány jako pokrm spojovaný s přírůstkem hmotnosti. V Itálii se však jedí denně a nikdo si s tím hlavu nijak neláme.

Jak je to s těstovinami

Těstoviny se skládají v pšeničném základu především ze sacharidů a některých bílkovin. Navzdory své relativní jednoduchosti jsou z nutričního hlediska považovány za nevhodné kvůli jejich vysokému obsahu uhlohydrátů a tím i energie. Největším problémem hlavně v západních zemích jsou však obří porce. V Itálii se podávají s omáčkou z rajčat a olivového oleje, u nás je jíme v obrovských porcích s kečupem plným cukru a těžkými omáčkami. Jak si vychutnat těstoviny, aniž jste přibrali?

Celozrnné a semolinové těstoviny

Porce celozrnných těstovin obsahuje méně sacharidů než běžné těstoviny a 16 g vlákniny na porci, kterou běžné pšeničné těstoviny téměř žádnou vlákninu neobsahují. Velmi podobně jsou na tom také těstoviny ze semoliny, tvrdé pšenice, které se hojně konzumují v Itálii. Obě varianty vás více zasytí a sníte jich méně.

Foto: Shutterstock

Luštěninové těstoviny

Luštěninové těstoviny jsou vyrobeny z různých druhů luštěnin, třeba hrachu, čočky a cizrny. Mají vyšší obsah vlákniny než ty běžné a nižší obsah sacharidů. Budete se cítit sytější kvůli vláknině. Aby je tělo dobře strávilo, musíte je jíst pravidelně a tělo si na ně musí zvyknout. Důležitá je také správná příprava.

Nízkosacharidové těstoviny

Nízkosacharidové těstoviny mají nižší obsah sacharidů a vyšší obsah bílkovin. Bílkoviny, které jsou obvykle v mase, vejcích a luštěninách, jsou skvělé na hubnutí. Zasytí na delší dobu než sacharidy a tuky a pomohou svalům zotavit se po cvičení. Navíc mají vyšší hmotnost i výživovou hodnotu a sníte jich menší množství.  

Spirálovité zeleninové těstoviny

Některé náhrady těstovin obsahují zeleninu a představují alternativu s nízkým obsahem uhlohydrátů. Díky těstovinám ze spirálovité zeleniny tělo přijme se zeleninou vitamíny a minerály. Mají však mnohem nižší obsah kalorií a uhlohydrátů, proto po nich budete brzy hladoví. Doplňte je bílkovinou.

Klasické bílé těstoviny ve správné porci

Klasické bílé těstoviny jezte v menších porcích. Porce vařených těstovin je pouze 1 šálek, často se ale podávají 3 až 4 šálky. Díky tomu přijmete mnoho uhlohydrátů, které člověk se sedavým zaměstnáním potřebuje na celý den, ne na jedno jídlo. Konzumace 1x až 2x týdně není žádný problém, zejména pokud jste aktivní a máte dost pohybu. Zkuste menší porce, dejte si polovinu talíře a zbytek doplňte zeleninou.

Vyberte správnou omáčku i maso

Vynechejte kečup se spoustou cukru, těžké a tučné sýrové a smetanové omáčky, konzervované omáčky, tučný sýr i tučné maso. Dejte přednost rybám a mořským plodům, hovězímu masu i zelenině s trochou olivového oleje. Ve většině případů jsou těstoviny podávané s vysoce kalorickými a vysokotučnými omáčkami, které mohou obsahovat až 80 g tuku v jedné porci. A právě směs sacharidů a tuku vede k přibírání.

Foto: Shutterstock, zdroj: thesun.co.uk

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments