Snaha využít všechny potravinové zbytky a neplýtvat jídlem má hodně společného s tím, když se doma snažíte nějakou tu korunu ušetřit. Mezi „neplýtvači“ se totiž můžete inspirovat, jak i ze zbytků jídla, které byste jinak vyhodili, vytvořit celý chod, a tím zároveň trochu odlehčit svojí peněžence.
Zeleninový vývar ze zbytků
Připravený vývar se vám doma může chodit každý den. Jako základ pro omáčky, na podlití masa nebo třeba do rizota.
Nemusíte na něj kupovat drahou zeleninu nebo ho vařit z kostky, stačí, když si ho přichystáte ze zbytků.
Tento postup je vhodný obzvlášť, když máte zeleninu z vlastní zahrádky nebo z důvěryhodného zdroje. Potom totiž můžete do vývaru bez obav využít třeba i slupky, které byste jinak vyhodili.
Sáhněte tak třeba po oškrabaných slupkách z mrkve a další kořenové zeleniny, můžete přidat cibuli, kterou jste nespotřebovali celou do jiného pokrmu a která by rychle ztratila svou chuť. Dále se budou hodit třeba řapíky špenátu nebo kapusty, zbytky brokolice, nemusíte se bát ani zbytků pórku, či dokonce chřestu.
Toto všechno můžete přidat do svého zeleninového vývaru. Je dobré zbytky zeleniny před tím, než je dáte do vývaru, zlehka opéct, aby měly výraznější chuť. Kromě koření, které je potřeba přidat, vás tak vývar, plný živin a vitamínů, nebude vlastně nic stát, protože zeleninové zbytky byste stejně vyhodili.
Vývar je ideální zmrazit
Když už vývar děláte, je ideální ho udělat hodně a připravit si ho na několik porcí, které můžete v dalších týdnech používat kdykoli při vaření. Zamrazte si ho a v případě potřeby ho jen vytáhněte z mrazáku – můžete z něj udělat rychlou polévku k večeři, když se vám nechce vařit nic jiného, anebo ho přidat do pokrmů, kde tvoří základ – třeba do omáček nebo do italského rizota.
Vývar z kostí
Pokud jste už někdy dělali masový vývar, pak jistě víte, že je důležité do něj přidávat maso i s kostmi, aby získal správnou chuť a sílu. Toho můžete stoprocentně využít třeba v případě, kdy jste zpracovávali celé kuře a zbyly vám kosti – nevyhazujte je a udělejte si z nich chutný masový vývar.
Foto: Shutterstock