Toto české ovoce doslova vyplaví vysoký cholesterol ven z těla. Dosud to o něm nikdo netušil

Lidé mají tendenci podceňovat a nevážit si toho, co je jim snadno k dispozici kdykoliv. Platí to i o ovoci. Mnozí na trzích a v supermarketech přehlížejí typicky české druhy ovoce a dávají přednost těm exotickým jen proto, že se z nějakého záhadného důvodu domnívají, že je lepší. Podle výživových expertů je tomu ale přesně naopak. Lidé by měli konzumovat to ovoce, které je pro jejich oblast a sezónu typické. Ovoce z jiných krajin totiž plní zase svou úlohu tam. Globalizovaný svět to ale celé poněkud převrátil.

Stačí zařadit hrušky do jídelníčku

A tak mnozí zapomněli na to, že mezi ovocem, které je u nás dostupné celoročně, najdeme opravdové klenoty. Třeba již velmi pozapomenuté hrušky. Jak se ukazuje, ty mohou být velmi prospěšné pro lidi, kteří zápasí s vysokým cholesterolem. A takových je stále více. Pokud je hladina cholesterolu dlouhodobě příliš vysoká, začne poškozovat srdce a zvyšuje riziko srdečního selhání či mozkové mrtvice. Lze to poměrně úspěšně řešit léky, ale ty mají řadu vedlejších účinků. Mnohem lepší možností je změnit životosprávu: vyřadit nezdravé potraviny a naopak zahrnout ty, které mohou cholesterol snížit.

Podle odborníka na zdravou výživu Roba Hobsona je jednou z nejlepších potravin na snížení cholesterolu obyčejná hruška. “Jsou plné zdravé rozpustné vlákniny, které říkáme pektin,” uvedl Hobson. Tato vláknina se ve střevech mění v látku gelového typu, jež se váže na cholesterol a velmi úspěšně ho odvádí neboli doslova vyplavuje z těla.

Ovesné vločky s hruškou jsou skvělou kombinací. / Foto: Shutterstock

Hrušky na různé způsoby

Hrušky by do svého jídelníčku měli zařadit především muži, protože jsou to právě oni, u kterých je nedostatek vlákniny výrazně větší než u žen. Pakliže by vám snad vynikající hrušky samy o sobě nechutnaly, není problém je připravit na mnoho různých způsobů. Přidejte si je třeba do svého smoothie, přimíchejte je do salátu nebo si je dejte do ovesné kaše. Díky tomu tělu poskytnete velké množství vlákniny a kromě toho také velmi prospěšného zinku.

“Pokud hrušku spojíte s ovesnými vločkami, dostanete fantasticky zdravé jídlo. Tato obilnina má totiž díky obsahu beta-glukanu rovněž schopnost snížit cholesterol,” uvedl Hobson.

Vláknina by měla být nedílnou součástí stravy každého člověka. Kromě cholesterolu totiž redukuje také riziko cukrovky či obezity. Hrušky také podporují trávení a zbavují tělo volných radikálů. Využít můžete také jejich antioxidačních a protizánětlivých účinků. Aby toho nebylo málo, zlepšují také stav pokožky a vlasů.

Přestože jsou hrušky jeho nejlepším zdrojem, pektin najdete také v jiném ovoci, jako je hroznové víno, bobulovité ovoce či třešně.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments