Tuňák v konzervě obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, což je základ pro svaly, omega-3 mastné kyseliny důležité pro krevní oběh a vitamíny skupiny B. Tuňák je základem zdravé dietní stravy, ale jeho konzumace má některé negativní dopady.
Zdravotní přínosy
Maso z tuňáka v konzervě obsahuje omega-3 mastné kyseliny, hlavně kyselinu eikosapentaenovou – EPA a dokosahexaenovou – DHA, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Maso konzervovaného tuňáka obsahuje také minimum sacharidů a maximum bílkovin, proto podporuje zdravé hubnutí. Jedním z vitamínů skupiny B v tuňákovém masu je niacin, který harmonizuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu.
Obsah soli
Sůl je konzervant, který je příčinou vysokého krevního tlaku. Při výběru tuňáka v konzervě proto hledejte výrobky, do kterých nebyla přidána sůl.
Obsah rtuti
Do masa tuňáka se rtuť dostává hlavně ze znečištěné mořské vody a je pro tělo toxická už v malém množství, proto se nedoporučuje konzumovat tuňáka a mořské ryby z nekontrolovaných chovů bez testování na přítomnost těchto škodlivých látek.
Obsah dusitanů
Výrobci používají dusitany pro ochranu masa před nákazou některými nebezpečnými bakteriemi. Nejznámější je bakterie C. botulinum produkující botulotoxin, který už v malém množství paralyzuje nervy. Zdravotní rizika z nakaženého masa vám sice nehrozí, dusitany jsou však karcinogenní a jsou rizikem vzniku rakoviny.
Obsah Bisfenolu A
Zdraví škodlivá látka Bisfenol A se používá při výrobě konzerv. Podle posledních výzkumů má jeho vysoký obsah u mužů negativní vliv na erekci a ejakulaci a u všech lidí je pak příčinou vzniku abnormalit při buněčném vývoji.
Na co si při výběru dát pozor
Rostlinný olej v konzervě může optimální poměr mastných kyselin změnit. Volte raději tuňákové a obecně rybí konzervy ve vlastní šťávě. I tak obsahují trochu soli, ale obsah omega-3 a 6 mastných kyselin není ovlivněn přidaným olejem. Pokud preferujete spíše varianty v oleji, volte tuňáka v řepkovém či olivovém oleji. Zde je poměr omega-6 ku omega-3 mastných kyselin v souladu s výživovým doporučením.
Odkud má pocházet ryba
Volte kvalitní maso volně žijících ryb z ekologických chovů. Vyhýbejte se rybám z tropických řek v blízkosti lokalit těžby zlata a u sladkovodního chovu z oblastí Vietnamu, Asie a Baltského moře. Preferujte lososa z norských farem a divoké ryby ze Skotska a Aljašky. U tuňáka WHITE – kousky či v celku jde o tuňáka křídlatého. Průměrná hladina rtuti je u něj 3x vyšší než u menšího tuňáka pruhovaného či žlutoploutvého, kteří se používají u konzervovaných LIGHT tuňáků, což jsou kousky.
Foto: Shutterstock, zdroj: EDF