Třikrát větší úroda výborných jahod. Skvělé rady od zkušených zahrádkářů

Jahody jsou oblíbeným a hojně pěstovaným ovocem. Vypěstovat si krásnou úrodu nedá mnoho práce. Ty domácí mají jasně sladší a příjemnější chuť než kupované v supermarketu. Pokud máte možnost, určitě si je vypěstujte sami! Když se navíc budete držet těchto tipů, budete mít v létě vynikající úrodu!

Půda je základ úspěchu

Záhonek, kde pěstujete jahody, by měl být důkladně zrytý a připravený na sezónu. Samozřejmostí je, aby byl na slunném místě, kde si jim bude nejlépe dařit. Jakmile budete mít záhon zrytý a nachystaný, nezapomeňte na mulčování. Způsob, jakým budete předcházet plevelu je na vás. Můžete zvolit netkanou textilii, fólii, slámu, jehličí, nebo si vybrat jiný přírodní materiál. Plevel pak nebude jahodám odebírat sílu a vláhu.

Kvalitní zálivka

Jahody potřebují opravdu hodně vody. Zalévejte je pravidelně, především v letním období, ale pozor, abyste zalévaly jen kořeny, nikoliv listy a plody. Nezapomínejte je zalévat ani po sklizni, kdy se jahody připravují na další sezónu.

Pravidelné hnojení

Jahody je potřeba hnojit na začátku, a pak v době, kdy začínají kvést – v květnu. Pohlídejte si, aby hnojivo mělo dostatek živin – potřebují hlavně dusík, draslík a fosfor. Kromě klasických můžete zvolit i přírodní hnojiva jako je kravský hnůj, slepičince nebo kopřivy.

Foto: Shutterstock

Odstraňujte nadbytečné výhonky

Pokud se jahodám bude dařit, bude se objevovat mnoho nových listů a výhonků. Vzhledem k tomu, že na to jahodník potřebuje mnoho živin z půdy, je důležité je odstraňovat. Živiny pak budou využívány k produkci plodů. Zbavte se i přebytečných listů, které brání přístupu slunce k jahodám. Na přímém slunci se jahodám bude dařit mnohem víc, než když jim stíní nadbytečné listy.

Postřiky

Ačkoliv se to nezdá, jahody jsou náchylné k některým chorobám. Ani postřik proti škůdcům u nich není nadbytečný. Pokud je chcete stříkat chemicky, udělejte to před tím, než začnou kvést. Pokud se chcete vyhnout chemii, existují i přírodní postupy, například cibulové nebo česnekové postřiky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Empressofdirt

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments