Nabroušený nůž dokáže velmi usnadnit práci. I když existují profesionální brusírny, můžete se o něj postarat i v domácnosti. Těžší práce už ale bývá s nůžkami. Pokud se tedy nechcete svěřovat do rukou drahých profesionálů, sáhněte po osvědčených domácích metodách broušení.
Proč jsou tupé?
I když nůžky používáte jen občas mohou se začít tupit. Je to dáno především vlivem vlhkosti případně stříháním nevhodných materiálů. Používáním dochází k tomu, že nůžky přestávají mít schopnost hladce „odříznout“ dvě části. Místo toho začínají stříhané materiály „žvýkat“. Tento problém může nastat u domácích, zahradník nebo i kadeřnických nůžek.
Čiré jako sklo
Jednou z nejpřekvapivějších metod, jak naostřit nůžky, je použití skleněné láhve. Stačí rozevřít nůžky. Kolmo je přiložte k úzké části láhve a opakovaně je třete. Po nějaké chvíli budou nůžky připravené k použití a dokonale ostré. Ostrost vždy zkoušejte na pevnějším papíře.
Nabruste je kamenem
Pokud se vám nelíbí metoda broušení pomocí skla, vsaďte na tradici. Je jí klasický brousek nebo také brusný kámen, který pořídíte v hobby marketech, ale k dispozici jsou i v některých hypermarketech nebo domácích potřebách. Před samotným broušením nůžky ošetřete pomocí kuchyňského oleje. Očistěte nůžky, použijte olej a poté nůžky dostatečně rozevřete. Čepel bruste dokud nebude dostatečně ostrá.
Hliník jako brousek
Nechce se vám kupovat nové nástroje a máte doma dostatek hliníkové fólie? I když je považována za nebezpečnou při balení potravin, v tomto případě na ni nedejte dopustit. Utrhněte si asi 15 centimetrů aluminiové fólie a přehněte ji pětkrát přes sebe. Začněte stříhat proužky, dokud nebudou nůžky naostřené. Nakonec je omyjte horkou vodou a otřete hadříkem. Podobný účinek má i stříhání brusného papíru, který ohnete napůl, brusnou částí ven.
Foto: Shutterstock, zdroj: Maison Brico
😀 😀 😀
No tak to chci vidět, jak “i ten největší nešika” brousí nůžky brusným kamenem na nože nebo ocílkou na broušení kosy – spousta lidí má problém nabrousit i obyčejný kuchyňský nůž – nabrousit dobře (!) nůžky je těžší.