Umíte připravit skvělé a chutné knedlíky? Pokud se obáváte, že jde o extrémně pracné jídlo, zkuste si jejich přípravu usnadnit. Je řada možností, jak si přípravu knedlíků ulehčit a zároveň si je připravit zdravěji.
Nebraňte se kupovaným
Kupované knedlíky považuje většina lidí automaticky za nekvalitní. V běžném obchodě většinou koupíte jen obyčejné knedlíky z bílé mouky, ale v prodejnách se zdravou výživou můžete narazit i na kvalitní celozrnné knedlíky. Bývají sice výrazně dražší, než pokud byste je připravovali doma, na druhou stranu vám ale dokážou ušetřit čas. Knedlík v prášku také nemusí být špatnou volbou. Na druhou stranu v něm bude chybět vláknina.
Rychlý knedlík z mikrovlnky
Pokud vám jde především o to, aby byl knedlík připravený rychle, a ne tolik o nutriční hodnoty, můžete vyzkoušet knedlík z mikrovlnky. Co budete potřebovat?
- 2 rohlíky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 2 vejce
- 4 lžičky oleje
- Petrželka, sůl
Pečivo pokrájejte na kostičky a smíchejte v misce s petrželkou, prosátou moukou a práškem do pečiva. Přidejte vejce a mléko a promíchejte. Mělo by vzniknout řidší těsto. Pak si připravte 4 hrnky, vymažte je olejem a těsto do nich rovnoměrně rozdělte. Naskládejte je do mikrovlnné trouby, nastavte ji na 700 W a zapněte na 6 minut. Poté špejlí zkontrolujte, zda je těsto hotové. Pokud ne, nechte knedlíky ještě 1 až 2 minut v mikrovlnce. Nakonec knedlíky vyklopte z hrnečků, pokrájejte na kolečka a podávejte.
Připravte si celozrnné knedlíky
Na druhou stranu, pokud vím jde víc o zdraví, můžete si připravit domácí knedlíky z celozrnné mouky. Budete potřebovat kvalitní suroviny – celozrnné pečivo nejlépe z pekárny a celozrnnou mouku. Knedlíky budou zdravější, na druhou stranu se to projeví na jejich chuti. Volba, jakou mouku použijete, je zcela na vás. Důležité je, co budete ke knedlíku konzumovat – linii nepomůžete tím, že si připravíte zdravé knedlíky a k nim tři talíře kalorické omáčky s vepřovým masem.
Foto: Shutterstock