Chladné počasí podzimu nás nabádá k tomu, abychom se bránili před nachlazením. Proto je třeba vsadit na vyšší přísun zeleniny. Které druhy zeleniny konzumovat pro posílení obranyschopnosti?
Česnek
Díky alicinu pomáhá chránit naše buňky a předcházet typickému nachlazení, infekcím i chronickým onemocněním. Toto přírodní antiseptikum nás podle mnoha odborníků chrání před rakovinou a nemocemi spojenými se stářím, jako jsou onemocnění mozku, šedý zákal i artritida.
Cibule
Cibule je kromě alicinu bohatá na quercetin, což je velmi silný antioxidant. Pomáhá v boji proti rakovině, alergiím, nachlazení i virózám a navíc dovede snížit i tlak. Blahodárné účinky cibule jsou známé již mnoho let a zařadit ji do jídelníčku se opravdu vyplatí.
Červená řepa
Tato často opomíjená zelenina je velmi bohatá na železo a napomáhá i ke tvorbě krvinek. Díky ní budeme lépe čelit virům i bakteriím a srdečním onemocněním. Je výborná na detoxikaci a pročištění orgánů.
Batáty
Sladké brambory neboli batáty jsou oranžovou a sladší variantou klasických brambor. Obsahují beta karoten, hodně vlákniny pro dobré trávení a očistu těla i vitamin E pro zlepšení kvality pokožky.
Artyčok
Obsahuje cynarin, který je skvělý na detoxikaci těla. Vitamin B dokáže zvýšit naše mentální schopnosti, zvednout nám náladu a notně posílit imunitní systém.
Brukvovitá zelenina
Růžičková i klasická kapusta, kedlubny, zelí, květák i brokolice obsahují Isothiokyanáty, které působí proti karcinogenům. Konzumujte je alespoň čtyřikrát týdně pro posílení imunity. Jejich skvělé účinky už znali staří Řekové a dnešní odborníci jim dávají za pravdu.
Špenát i mangold
Tato listová zelenina obsahuje kromě beta-karotenu, který tělo mění na vitamin A, i zinek a vitamin C, které zvyšují odolnost vůči infekčním onemocněním a nachlazení. Vitamin B nám dá sílu a vitalitu.
Rajčata
Rajčata jsou asi největším zdrojem lykopenů, které pomáhají v boji proti rakovině a navíc obsahují velké množství prospěšných antioxidantů, které notnou měrou podporují náš imunitní systém.
Červená paprika
Obsahuje mnoho vitamínu C, díky kterému si posílíme imunitu. Na rozdíl od zelených a žlutých paprik obsahuje díky své barvě také vyšší množství prospěšného beta karotenu.
Autor článku: Gastrofresh.cz – Velkoobchod s ovocem a zeleninou