Typicky český problém v boji s koronavirem? Nechráněné pečivo v obchodech

Koronavirus v České republice nabírá na síle. Počet případů atakuje stovku, o které sama vláda říká, že jde o jakousi hranici, od níž už epidemii nebude možné absolutně kontrolovat a trasovat kontakty nakažených. To se zcela jistě stane, tak jako se to stalo v jiných zemích, které jsou v tomto ohledu napřed. Nastane ale čas na nová opatření, která budou mít za cíl jediné: epidemii nemoci Covid-19 maximálně zbrzdit, aby náraz do zdravotního systému byl co možná nejhladší. Už teď jsou totiž evidovány případy, u kterých se stav rychle zhoršil. A bude jich přibývat.

Čechům se nákup pečiva může vymstít

Pochopitelně je třeba se ptát, co je možné udělat v individuální rovině pro to, abychom se koronavirem nenakazili, případně přispěli společnosti tím, že nákazu dále nebudeme šířit. Jisté je to, že si musíme pečlivě mýt ruce, používat dezinfekční prostředky, udržovat bezpečnou (alespoň dvoumetrovou) vzdálenost od ostatních osob, kašlat do rukávu atd.

Bohužel má ale Česká republika jedno poměrně svébytné specifikum, které bychom zejména na západ od našich hranic hledali marně. Je jím výběr pečiva v obchodech. Z nějakého důvodu nedáme dopustit na otevřené a ničím nechráněné koše mnoha druhů pečiva. Agresivní a rychle se šířící koronavirus tu může napáchat velkou paseku.

Jistě, například zeleninu a ovoce je možné volně vybírat a přebírat i v jiných zemích. V tomto případě se ale počítá s tím, že je před konzumací náležitě omyjeme a zbavíme nečistot a bakterií. Pečivo ale omýt nemůžeme. V obchodě ho jednoduše vložíme do pytlíku a doma ho zkonzumujeme.

Pečivo v časech koronaviru

Není to příliš kvalitní a hygienický systém ani v “dobrých časech”, kdy venku neřádí epidemie koronaviru. Uprostřed ní se nám ale může opravdu krutě vymstít.

Český prodej pečiva má v zásadě dva problémy. Kolem otevřených regálů procházejí každý den stovky a tisíce zákazníků, z nichž část bude ve velmi blízké budoucnosti spolehlivě nakažena. Je pravděpodobné, že si někteří z nich u těchto regálů s pečivem odkašlou. Vzniklý aerosol obsahující koronavirus postupně dopadne až na povrch pečiva. V jeho vlhké kultuře může hravě přečkat několik hodin.

Druhý problém představují nevychovaní zákazníci. Bohužel jsou mezi námi stále tací, kdo pečivo nenabírají k tomu určenými nůžkami nebo rukou krytou rukavicí, nýbrž rukou nechráněnou. Tito lidé mají navíc tendenci se v pečivu přehrabovat a hledat “nejlepší kousek”. Pokud si předtím třeba odkašlali do ruky a jsou nakažení koronavirem, infekci okamžitě přenášejí na pečivo.

Řešení existuje

Výjimečná doba si žádá výjimečná opatření, a tak je možná na čase na nějakou dobu omezit oblíbené kousky pečiva a v supermarketech sahat pouze po balených chlebech. Jistě, výběr je tak značně omezen, ale tímto způsobem pravděpodobně výrazně eliminujete riziko nákazy. Druhou možností je navštěvovat pekařství, kde je pečivo lépe uskladněno a prodavačky ho nabírají hygienickým způsobem.

Domníváme se však, že epidemie koronaviru představuje ideální příležitost pro opuštění českého systému prodeje pečiva, na který jistě mnozí tuzemští zákazníci nedají dopustit, ale který už se zkrátka přežil. Pokud se podíváme do okolních zemí, zjistíme, že se k pečivu člověk jen tak nedostane. Narazíme tu například na moderní automaty, které po stisknutí příslušného tlačítka vydají kýžený kousek pečiva, případně pulty podobné těm pekárenským, u nichž vás někdo obslouží. Možných způsobů je jistě mnohem více – stačí nějaký vybrat.

Foto: Pixabay

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
23 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments