Mrazák je nedílnou součástí každé domácnosti a lidé mají ve zvyku ho velmi hojně využívat k dlouhodobému uchovávání potravin. Mnozí se přitom domnívají, že do mrazáku mohou dát doslova cokoliv. Jenže to je chybná úvaha. Ve skutečnosti se do mrazícího boxu dají dát pouze některé potraviny, zatímco další jsou k zamražení nevhodné.
Během zamrazení některých potravin se totiž může změnit jejich konzistence, což se podepíše na jejich kvalitě, která už pak není valná a s původní surovinou nemá mnoho společného. V některých případech hrozí také zdravotní problémy. Jaké potraviny tedy do mrazáku v žádném případě nepatří?
Vejce ve skořápce
Vejce se v mrazáku chovají doslova jako časovaná bomba. Obsahují totiž velké množství vody. Její objem se po zamražení zvětší a skořápka pak může prasknout. Do vajec se tak mohou dostat bakterie.
Mléčné produkty
Do mrazáku nedávejte ani mléčné produkty, jako jsou sýry, tvaroh, jogurt nebo samotné mléko. S největší pravděpodobností se vám totiž srazí a ztratí konzistenci i chuť.
Vaječné produkty
Do mrazáku nedávejte ani výrobky z vajec, ať už jde o majonézu, pudink nebo různé krémy. Vznikne vám totiž nevábně působící sraženina.
Zelenina a ovoce
Mrazit čerstvou zeleninu a ovoce není vůbec dobrý nápad. Většina druhů v sobě obsahuje značné množství vody, která pochopitelně zmrzne a po rozmrazení zase vyteče. Zejména ovoce tak ztratí svou šťavnatost. Rozhodne nezamrazujte melouny, jablka, brambory, listovou zeleninu či celer.
Čerstvé bylinky
To samé můžeme říct také o bylinkách. Ty po zamražení a rozmražení ztratí veškerou chuť. Poté, co je vyjmete z mrazáku, se v podstatě promění v kaši a už se nedají zachránit.
Rozmražené potraviny
Do mrazáku už v žádném případě nepatří potraviny, které jste jednou rozmrazili a je jedno, zda to bylo po vyjmutí z vašeho mrazáku nebo toho v supermarketu. Především opětovné zamražení masa a mořských plodů je velmi nebezpečné. Jde o velké podhoubí pro bakterie, které mohou v lepším případě vyvolat průjmy.
Foto: Shutterstock, zdroj: CNET
Prosím existuje člověk který dá vejce do mrazáku???
Xx
tak proč se prodavá mražená zelenina jak do polívky tak na svíčkovou
Většinou ty zmražené směsi neobsahují tolik vody. Myslím, že spíš mají na mysli rajčata,papriky…ty obsahují dost vody, narozdíl od pórku, směsi na svíčkovou atd.
Buď rád, že ses dozvěděl, že se vejce nedávají na mrazák a svoje moudra si raději nech pro sebe, ty papriko
plná vody.
Zelenina se do mrazáku dává,ale předvařená.
Protože jsou rychle zmrazené dusíkem a nedochází v nich ke změnám.