Obzvláště během horkých letních dnů je třeba vnímat a poslouchat potřeby svého těla. V horkém počasí mu dopřejte dostatek živin, minerálů a vitamínů v lehčí, lépe stravitelné a osvěžující podobě. Nejde o zmrzlinu ani některé ovoce a zeleninu.
Zmrzlina a ledové nápoje
Zmrzlina a ledové nápoje mohou ve skutečnosti způsobit více škody než užitku, když se pokoušíme ochladit tělo. Podle odborníků vede jejich konzumace ke zvýšení teploty z trávení, jak je uvedeno na ktnv.com. Tělo zažije teplotní šok a ve snaze vyrovnat teplotu těla zareaguje zvýšením teploty. Bude vám ještě větší horko.
Alkoholické nápoje
Alkohol přehřátému organismu neprospívá, podporuje proces dehydratace a rozšiřuje cévy a rozproudí krev, což způsobuje zahřívání těla a červení v obličeji. Tělo je pak méně schopné se ochladit. Alkohol navíc hodně odvodňuje a v ledvinách z těla odfiltruje mnohem více vody, než je třeba. Tekutiny ztrácíte nejen potem, ale i zvýšenou návštěvou toalety. Přidejte proto adekvátní množství čisté vody bez bublin.
Maso a potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Během veder omezte maso, zejména to červené a potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Na trávení bílkovin je třeba více trávicí energie, která vytváří teplo v procesu termogeneze. Opět vám bude ještě více horko. Na trávení musí trávicí systém vynaložit mnoho energie, které by jinak tělo věnovalo na ochlazování organismu. Maso omezte a dejte přednost drůbeži nebo rybám.
Diuretická zelenina a ovoce
Ovoce, jako je mango a zelenina jako je fenykl, artyčoky a chřest jsou močopudné a ve velmi krátkém čase vyplaví hodně vody ven z těla. Během veder ale musíme zůstat správně hydratovaní, jinak nám hrozí kolaps. Přijdete čistou neperlivou vodu.
Vysoce zpracované potraviny
Během horka je třeba se vyhnout i potravinám, které jsou vysoce zpracované a obsahují mnoho cukru, včetně sladkých čokoládových tyčinek, koblih, muffinů, pečiva, těstovin a obilovin. Tělo spotřebuje pro jejich metabolizaci hodně vody.
Foto: Shutterstock, zdroj: ktnv.com