Tyto potraviny vážně poškozují ledviny. Některé přitom vypadají zdravě, ale mohou velmi uškodit

Ledviny patří k nejdůležitějším orgánům v lidském těle. Jejich úlohou je odstraňovat toxické látky z těla a produkovat klíčové hormony. Ačkoliv o nich většinu času netušíme, neznamená to, že bychom na ně měli zapomínat. Jejich funkce je totiž do značné míry ovlivněna našim jídelníčkem. Některé potraviny jim přitom vyloženě nesvědčí.

Problematická sůl

Obecně platí, že bychom se solí v kuchyni měli šetřit a rozhodně to nepřehánět. Obsahuje totiž sodík, který ve větší míře není pro ledviny vhodný. Váže na sebe vodu, kterou pak udržuje v těle, což tvoří otoky a způsobuje vysoký tlak krve. Může dojít i k problémům s dýcháním. Sůl je dnes přitom obsažena takřka ve všem a je třeba být skutečně opatrný.

Omezte tuky

Tučné potraviny dokáží v ledvinách napáchat velkou neplechu, zejména pokud trpíte vysokým cholesterolem. Vyvarovat byste se tak měli zejména konzumace živočišných tuků, jako je maso nebo mléčné výrobky.

Foto: Shutterstock

Draslík a fosfor

Velké množství draslíku v krvi způsobuje poruchy nervosvalového přenosu a případně i srdeční zástavu. K tomu většinou nedojde, ovšem poškození ledvin nastat může. Paradoxně je významným zdrojem draslíku ovoce a zelenina, tedy zdravé potraviny. Nejvíce ho je v banánech, meruňkách, rajčatech a paprice. Obsažen je i v ořeších. Ačkoliv je konzumace ovoce a zeleniny důležitá, neměli byste to přehánět třeba právě s banány.

Také fosfor může vyšší koncentraci poškodit ledviny a kromě toho také ohrozit zdraví kostí. Nachází se zejména v mléčných výrobcích, vaječných žloutcích, uzeninách, kakau nebo luštěninách.

Bílkoviny přiměřeně

Bílkoviny jsou pochopitelně pro tělo nezbytné, ale i tady platí, že všeho moc škodí. V našem příjmu energie by měly tvořit přibližně deset až patnáct procent. Dospělí by měli konzumovat 1 gram bílkovin na kilogram váhy. Není vhodné zařazovat nejrůznější proteinové doplňky a nápoje nad rámec běžné vyvážené stravy.

Foto: Shutterstock, zdroje: Kidney.org, Healthline

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

To je pitomina.
Větší množství banánů (denně) může uškodit jen lidem, kteří mají problémy s ledvinami. Zdravý člověk by musel sníst cca 350 – 400ks banánů. To bych tedy chtěla vidět – se pozvracíte dřív, než si stihnete zvednout hladinu draslíku 😛
Více draslíku než banán (na 100g) má špenát, meruňky, zázvor, fazole a z masa vaše oblíbené ryby, kuřecí a samozřejmě káva.
Ale je třeba zakázat právě banány 😀 😀