Když si uvaříme jedno nebo dvě vejce k snídani, není zas takový problém je oloupat. Jakmile jich však děláme víc – třeba do salátu – stává se ze zbavování skořápek docela otravná činnost, která zabere zbytečně moc času. Existují osvědčené triky, jak si tuhle nepříjemnou kuchyňskou práci usnadnit.
To správné vajíčko
Některá vajíčka jdou oloupat snadno, skořápka se sundá skoro sama. A u jiných je to naopak dřina – skořápka se sloupává i s velkou částí bílku, na jiných místech zase tvrdohlavě zůstává a celé je to pěkně k vzteku. Když vybíráme vejce, která budeme vařit, jsou vhodná spíše ta starší – je u nich větší pravděpodobnost, že půjdou lépe oloupat. Čerstvá si můžeme nechat třeba na volská oka, vejce benedikt nebo do majonézy.
Připomeňme si také, že je dobré, abychom znali původ vajec a byli si opravdu jistí, že víme, jak jsou stará a jak byla skladovaná. Nechceme si způsobit zažívací problémy. V poslední době se také stále častěji probírají otázky etického chovu slepicí. Záleží-li vám na to, v jakých podmínkách žila slepice, která vejce snesla, dávejte si pozor na to, odkud je kupujete.
Přidejte do vody ocet
Jednou ze základních rad je přidat do vody, ve které se vejce budou vařit trochu octa. Na tenhle trik jsme zvyklí z přípravy zastřených vajec – a měl by pomoct i zde. Pomůže bílky oddělit od skořápky, a tím nám usnadní pozdější loupání.
Loupeme za studena
Obecně se vajíčka špatně zbavují skořápky, pokud jsou ještě teplá. Zaprvé to pálí do prstů, které nejsou tak šikovné, a zadruhé se skořápka více drží na bílku. Nechte tedy vejce vystydnout, ideálně je prudce zchlaďte – rovnou z hrnce pod ledovou tekoucí vodu.
Otlučte to
A pak tu máme jeden dost netradiční způsob, jak oloupat vejce. Uvařené vajíčko vložíme do zavařovací sklenice naplněné vodou, uzavřeme a začneme se sklenicí třást. Vejce bude poletovat sklenicí tam a zase zpátky a skořápky se otlučou o stěny. Rozhodně je to trik, který bude bavit děti, takže je můžeme zapojit do vaření!
Foto: Shutterstock, zdroj: Today