Lidé mají tendenci podceňovat kondici svých tepen. Přitom i ony mohou významným způsobem ovlivnit celkové zdraví a způsobit závažné zdravotní stavy.
Největším problémem tepen je jejich postupné ucpávání, jak uvádí odborný článek na webu Healthline. To vede okamžitě k omezení průtoku krve. Postupem času vzniká závažný stav, který je známý jako ateroskleróza. S ním jsou potom spojeny závažné srdeční choroby.
Tepny ucpává takzvaný “plak”, který sestává z cholesterolu, kalcia, fibrinu a buněčného odpadu. Existují však pokrmy, které pomáhají redukovat jeho tvorbu a přímo tak přispívají nejen k dobré kondici tepen, ale především zdraví srdce.
Středomořská strava
Studie Predimed, které se účastnili lidé ve věku 55 až 80 let s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí, prokázala jasné výhody středomořské diety. Jezte pokrmy, které mají přirozeně nízký obsah tuku. Skvělý je také olivový olej a ořechy. Podle studie se do dvou let po zavedení diety začaly jednoznačně prokazovat benefity související se zdravím tepen.
Vlašské ořechy
Samostatnou zmínku si zaslouží potravina, kterou vnímáme jako velmi obyčejnou. Vlašské ořechy jsou velmi dostupné i v našich končinách, a přesto si lze těžko představit něco zdravějšího pro tepny. Obsahují spoustu omega 3 mastných kyselin a kromě skvělého efektu na kardiovaskulární systém podporují také zdraví kloubů a mozku. Pokud bojujete s vysokým cholesterolem, je to rovněž dobrá volba.
Tučné ryby
Možná vás to překvapí, ale ryby s vyšším obsahem tuku jsou úžasným pokrmem. Tuku se v tomto případě nemusíte bát, protože je významným zdrojem především omega 3 mastných kyselin. Nejenže si tak pročistíte tepny, ale navíc omezíte tvorbu zánětů v těle. Jde především o tyto ryby:
- losos
- makrela
- ančovičky
- tuňák
- sleď
Čemu se vyhnout
- přidanému cukru v sycených nápojích, sladkostech, cereáliích, sušenkách a koláčích
- průmyslově zpracovanému jídlu
- margarínům, které obsahují transtuky
- červenému masu
- průmyslově zpracovanému masu, jako jsou šunky, salámy a burgery
- alkoholu
Foto: Shutterstock, zdroj: Heart, Healthline
To je opravdu úžasně zdravé jídlo. Když kouknu na tu ilustrační fotku – to vybíral nějaký stravovací génius – připálená cuketa, paprika, chřest, všechno do černa. Tak si můžu vybrat – nebudu mít ucpané tepny ale zato žaludeční vředy. Dík.
Skvělý článek, bohužel ale bez podstatné informace o tom, jak ta studie byla postavena. Naprosto nechci rejpat, ale jak je možné v jednom textu horovat pro nízkotučnou dietu a pak přejít na oliváč, tučné ryby a vlašáky? Středomořská dieta není nízkotučná.. má jen jinou skladbu tuků, výrazně víc zeleniny, česneků a jogurtů. Malé info pro obyvatele kotliny: Středomořská kuchyně nemá smysl jako alibisticky dvakrát třikrát do týdne Řecko a zbytek kotlina.. žádný bůček à la Grèce a svíčková se zakvedlaným jogurtem vám nepomůže. Ta kuchyně funguje výhradně jako komplex a rozhodně ji nenahradí trocha zeleniny, pár lžic oleje a stroužek… Číst vice »