Rádi byste si pochutnali na knedlících, ale bohužel je z nějakého důvodu nemůžete? Vadí vám lepek, vejce, nebo jen chcete zkusit rychlejší a snadnější přípravu? Zkuste si připravit bramborové knedlíky bez mouky a vajec, které budete mít hotové za 10 minut.
Knedlíky byli dříve hlavním jídlem
Klasické knedlíky se u nás jedly odedávna. Dříve se na talíři vyskytovaly jako hlavní jídlo a měly podobu masových kuliček. Až později se začaly připravovat z mouky a vařit ve vodě. Bramborový knedlík pak vznikl zcela náhodou, když vojenský kuchař nahradil chybějící mouku bramborami.
Co budete potřebovat
Na rychlé bramborové knedlíky vám budou stačit pouze tři ingredience:
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 250 g bramborového škrobu
- Sůl
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Nastrouhejte je najemno a přidejte k nim škrob. Přidejte trošku soli a vytvořte kompaktní těsto. Vytvořte z něj malé kuličky, vložte je do vroucí osolené vody a po 3 minutách je vyjměte.
Knedlíky nebo noky?
Nabízí se otázka, zda jde v tomto případě o knedlíky nebo noky. Nok je vhodná náhrada za typický knedlík, a dá se používat prakticky stejně. Jak knedlíky, tak noky se dají připravit z bramborového těsta. Názvem knedlík je nazýván nejčastěji váleček z těsta vařený vcelku, který se poté krájí na plátky. Případně plněný knedlík, ať už ve slané verzi s uzeným masem nebo nasladko.
Noky se zase připravují nejčastěji z hrubé mouky nebo krupice, a bývají podávány nasladko s mákem nebo naslano (na způsob halušek). A nakonec si ještě můžete připravit italské gnocchi z bramborového těsta, které se většinou podávají se špenátem nebo sýrovou omáčkou. Hranice mezi knedlíky a noky je často velmi tenká a záleží pak především na tom, v jakém pokrmu je použijeme.
Foto: Shutterstock