Udělejte si chléb z bramborového kvásku. Je nejlepší ze všech. A kvásek vydrží celé roky

Bramborový kvásek znaly už naše babičky. Právě s jeho pomocí se vám podaří připravit nadýchanou pochoutku v podobě čerstvého domácího chlebu. Je libo křupavou kůrku?

Domácím pekařem se může stát každý

Během pandemických měsíců si mnoho z nás vyzkoušelo, jaké to je připravit si domácí dobroty všech možných podob. Vrhnuli jsme se na moučníky, rohlíky, vánočky, ale také chleby. K pečení chlebu se nezbytně potřebuje kvalitní kvásek. Můžete si obstarat celozrnný, žitný, bezlepkový, ale také bramborový. Že jste o něm nikdy neslyšeli?

Voňavý chléb s lahodnou kůrkou

Právě s bramborovým kváskem se vám může podařit dobrota, kterou jste dosud ještě nezkusili. Měkký chléb s lahodnou vůní a křupavou kůrkou. Příprava kvásku přitom není vůbec složitá. Co budete potřebovat?

Ingredience pro přípravu bramborového kvásku

Vše, co potřebujete k výrobě bramborového kvásku, již zřejmě máte doma. Výroba základu pro vaše budoucí chlebové úspěchy tak může začít. Nachystejte si tedy:

  • 1 větší brambor
  • 200 mililitrů vody
  • 160 gramů pšeničné mouky
  • 1 polévkovou lžíci cukru
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Nyní brambor oloupejte a následně důkladně opláchněte, aby byl skutečně čistý a zbavený zbytku hlíny. Brambor nyní budete vařit, přímo v 200 mililitrech vody. Až vám brambor změkne, můžete jej s klidem zkonzumovat.

Opravdu. To není legrace.

Pro potřeby receptu totiž budete potřebovat jen vývar, který se vytvořil.

Teplý vývar z bramboru nalijte do zavařovačky, kam přidáte cukr a mouku. Vše dobře promíchejte, aby se jednotlivé ingredience dobře spojily. Horní část sklenice zakryjte utěrkou a upevněte elastickou gumičkou. Následně položte základ pro kvásek na teplé stanoviště.

Bublinky už se objevují

Druhý den ráno byste měli pozorovat první bublinky. Objeví se také kvasová vůně. Právě v té chvíli je již kvásek připraven k použití. Pro jeden bochník chlebu budete potřebovat 20 dkg bramborového kvásku na 30 dkg mouky.

Kvásek si můžete udržovat, pravidelně přidávejte 10 deka mouky a 10 deka vody. Až se opět probudí k životu a objeví se bublinky, uložte jej do lednice. Zde vydrží celé roky a bude vám skvěle sloužit.

Foto: Shutterstock, zdroj: BHG

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments