Cukroví z první republiky bylo chutné, jednoduché na přípravu a často jen z několika ingrediencí. Zároveň mělo dlouhou trvanlivost. Inspirujte se téměř zapomenutými recepty a připravte si doma skvělé prvorepublikové sladkosti.
Cukroví první republiky
V poválečném období se v cukroví šetřilo tukem a o čokoládových krémech si mohli v mnohých rodinách nechat jen zdát. Namísto sladkostí se často konzumovalo jen sušené ovoce nebo ořechy. Děti se rozmazlovaly ořechy máčenými v medu. Pečení bylo jednoduché, rozhodně se nedržel zvyk péct minimálně sedm druhů cukroví nebo péct tolik druhů cukroví kolik je měsíců v roce. Cukroví z první republiky bylo chutné a jednoduché, vyzkoušejte je.
Masarykovy knoflíky
Po oblíbeném prezidentovi se jmenuje cukroví, které připravíte z ořechů, hladké mouky, másla, cukru, kakaa a žloutku. Budete potřebovat 200 g ořechů a můžete použít vlašské nebo lískové ořechy. Ty předem namočte do studené vody a následně nahrubo nasekejte. Smíchejte s 300 g hladké mouky a propracujte s 200 g másla. Přidejte 100 g krupicového cukru, lžíci kakaa a žloutek. Ručně vypracujte těsto a vytvarujte několik válečků. Válečky by měly mít průměr asi 4 cm. Nechejte je v lednici ztuhnout několik hodin. Pak se bude váleček dobře krájet na kolečka, ty by měly být silné asi půl cm. Kolečka naskládáme na pečící papír a pečeme na 180 °C asi 10 minut. Horké se obalují ve směsi moučkového cukru s vanilkou.
Aromatické zázvorky
Zázvorky jsou cukroví, které přijde k chuti po celý rok. Nejvíce v podzimním období. Na zázvorky je třeba vyšlehat 5 g zázvoru nastrouhaného na jemném struhadle, strouhanou kůru z jednoho citronu se 150 g cukru, vejce a žloutek. Po vyšlehání se přidává 150 g hladké mouky, lžička kypřícího prášku a směs se propracuje. Nechá se v lednici chvíli v sáčku odpočinout, vyválí se na placku a vykrajují se nejrůznější tvary. Zázvorky se ale nepečou hned. Vyskládané na plechu s pečícím papírem se nechávají v lednici přes noc. Pečou se druhý den v troubě na 170 °C. Stačí je péct 10 až 15 minut.
Jednoduché sádlovky
Sádlovky se plnily povidly nebo marmeládou a připravovaly se ze 150 g sádla, 170 g hladké mouky a 150 g moučkového cukru. Ke směsi se přidaly 2 lžíce kakaa. Směs se vypracovala a nechala v sáčku v lednici do druhého dne. Vyválela se placka a tvořily se kuličky. Ty se středem zmáčknuly a do důlku se dala troška marmelády a oříšek nebo mandle. Sádlovky se pekly na 170 °C po dobu 10 až 15 minut.
Foto: Shutterstock