Smažený sýr je jídlo, které bychom neměli jíst denně. Jsou ale lidé, kteří na něj nedají dopustit a když jdou do restaurace, rádi si ho objednají. Jde o typické české jídlo, které téměř nikde jinde na světě neznají. Je to těžké, velmi kalorické a špatně stravitelné jídlo, které ze zdravotních důvodů nemůže každý. Přesto jednou za čas většině populace neublíží. Zkuste si připravit hrníčkový smažák, který zvládnete snadno i bez pánve. Navíc i ve zdravější variantě.
Hrníčkový smažený sýr pečený v troubě
Pokud ho budete vařit pro celou rodinu, připravte si 150 g tvrdého sýra, 200 g šunky, 6 vajec, máslo a strouhanku na vysypání hrnků. Nejprve nastrouhejte sýr a šunku pokrájejte na malé kousky. Hrnky vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
Pak začnete vrstvit: naspod patří sýr, na něj šunka, pak vajíčko, pak zase šunka a zakončíme sýrem. Takto naplníte všechny hrnky. Hrníčky vyskládejte do pekáčku, do kterého jste předtím nalily horkou vodu. Ta by měla dosahovat asi do půlky hrníčků. Pečte na 220 stupňů po dobu 20 minut. Sýr stačí jen vyklopit na talíř a přidat přílohu.
Smažený sýr z mikrovlnky
Můžete si vyzkoušet ještě jeden recept, na který vám budou stačit pouze hrnky a mikrovlnka. Připravte si 100 g strouhanky, 1 vejce a 100 g nastrouhaného sýra. Hrnek vysypejte strouhankou, nasypte polovinu sýra, přidejte rozšlehané vejce, druhou část sýra, a nakonec zakončete strouhankou. Pak vložte do mikrovlnné trouby a nastavte ji na nejvyšší stupeň na 5 minut.
Smažený sýr „zdravě“
Klasickému smaženému sýru se nic nevyrovná, ale když si budete chtít sýr připravit o něco zdravěji, vyzkoušejte třeba nahradit eidam za halloumi, obalit ve vejci a kukuřičných cornflakes a upéct v troubě. Stačí ho jen lehce postříkat olejem ve spreji a nechat upéct na pečícím papíru. Za 10 minut máte hotovo.
Foto: Shutterstock