Bez brambor si těžko dovedeme představit jídelníček. Kromě toho, že skvěle chutnají a dají se připravit na nekonečně mnoho způsobů, obsahují také vitamíny (např. C a B6) a také spoustu minerálů. Jsou prospěšné pro kůži, srdce, kosti, snižují krevní tlak, podporují metabolismus a působí jako prevence proti rakovině. Abychom v bramborách uchovali co nejvíce prospěšných látek, musíme se naučit je správně skladovat.
Jak a co skladovat?
Existuje pár obecných zásad, které je třeba respektovat při uskladnění kterékoliv plodiny.
- Ujistěte se, že vámi zvolená odrůda je vhodná pro uskladnění. U brambor jde o odrůdy DALI, Rosella, Ditta, Karin, Agria a Marabel.
- K uskladnění se hodí pouze prvotřídní potraviny. Poškozené kousky použijeme k co nejvčasnější konzumaci.
- Skladovací podmínky musí odpovídat skladovacím potřebám dané plodiny (teplota, světlo, proudění vzduchu, atd.)
- Nejlépe se uchovávají plodiny, které dozrávají právě v čas sklizně. Uskladnění nedozrálých či přezrálých kousků je složitější.
Kam s bramborami?
Vykopané hlízy brambor rozložte na noviny na tmavém, dobře větraném, chladnějším místě. Ideální teplota je 10 °C–15°C. Zhruba po dvou týdnech slupky ztvrdnou a přijde čas je uskladnit.
Pokud jsou brambory příliš špinavé, můžete je nasucho otřít. Rozhodně je nemyjte. S bramborami je třeba nakládat opatrně, aby nedošlo k jejich pohmoždění. Poškozené hlízy neskladujte společně se zdravými.
Nyní brambory uložte do větraných nádob, např. košíků či plastových přepravek. Skladovací nádoby překryjte novinami, abyste zamezili kontaktu se světlem. Pokud tak neučiníte, brambory zezelenají a nebudou poživatelné. Ideální skladovací teplota je kolem 2-4 °C, ale několik měsíců zvládnou brambory přežít i v 7-10°C.
Foto: Shutterstock, zdroj: gardeners.com