Udělejte si zásoby brambor ve sklepě. Stačí ale jedna malá chyba, a všechny se vám zničí

Bez brambor si těžko dovedeme představit jídelníček. Kromě toho, že skvěle chutnají a dají se připravit na nekonečně mnoho způsobů, obsahují také vitamíny (např. C a B6) a také spoustu minerálů. Jsou prospěšné pro kůži, srdce, kosti, snižují krevní tlak, podporují metabolismus a působí jako prevence proti rakovině. Abychom v bramborách uchovali co nejvíce prospěšných látek, musíme se naučit je správně skladovat.

Jak a co skladovat?

Existuje pár obecných zásad, které je třeba respektovat při uskladnění kterékoliv plodiny.

  1. Ujistěte se, že vámi zvolená odrůda je vhodná pro uskladnění. U brambor jde o odrůdy DALI, Rosella, Ditta, Karin, Agria a Marabel.
  2. K uskladnění se hodí pouze prvotřídní potraviny. Poškozené kousky použijeme k co nejvčasnější konzumaci.  
  3. Skladovací podmínky musí odpovídat skladovacím potřebám dané plodiny (teplota, světlo, proudění vzduchu, atd.)
  4. Nejlépe se uchovávají plodiny, které dozrávají právě v čas sklizně. Uskladnění nedozrálých či přezrálých kousků je složitější.

Kam s bramborami?

Vykopané hlízy brambor rozložte na noviny na tmavém, dobře větraném, chladnějším místě. Ideální teplota je 10 °C–15°C. Zhruba po dvou týdnech slupky ztvrdnou a přijde čas je uskladnit.

Pokud jsou brambory příliš špinavé, můžete je nasucho otřít. Rozhodně je nemyjte. S bramborami je třeba nakládat opatrně, aby nedošlo k jejich pohmoždění. Poškozené hlízy neskladujte společně se zdravými.

Foto: Shutterstock

Nyní brambory uložte do větraných nádob, např. košíků či plastových přepravek. Skladovací nádoby překryjte novinami, abyste zamezili kontaktu se světlem. Pokud tak neučiníte, brambory zezelenají a nebudou poživatelné. Ideální skladovací teplota je kolem 2-4 °C, ale několik měsíců zvládnou brambory přežít i v 7-10°C.

Foto: Shutterstock, zdroj: gardeners.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments