Bez mikrovlnné trouby si dneska většina lidí ani nedokáže představit svou domácnost. Přesto se mikrovlnka často používá špatně nebo se nevyužívají všechny její funkce, což může být škoda.
Čtete návody?
Velkým nešvarem při používání domácích spotřebičů je to, že nečteme návody. Kromě toho, že tak můžeme svou nevědomostí spotřebič poškodit nebo zkrátit domu jeho životnosti, často ani nevyužíváme velké části jeho funkcí. A je to škoda, protože když už jsme si za věc zaplatili, měli bychom ji chtít využít v co největší možné míře.
Na co si dát pozor u mikrovlnné trouby?
Když budete pročítat návod k vaší nové mikrovlnce, dávejte si kromě správného zapojení pozor na několik věcí.
- Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnné trouby používat.
- Jak mikrovlnku správně mýt a udržovat.
- Jaké programy nabízí a jak je správně používat.
Pozor na rozmrazování
Určitě už se vám někdy stalo, že jste nechali maso rozmrazit v mikrovlnné troubě a po pár minutách jste ho vytáhli ve stavu, kdy byly některé části uvařené. Bílé uvařené skvrny, které se na mase objeví, většinou znehodnotí chuť masa, navíc se může stát, že uvnitř zůstalo maso úplně zmrzlé.
Tomuto problému se dá vyvarovat dvěma způsoby. Zaprvé zvolte vždy správný program vhodný k rozmrazování masa a navolte správnou váhu či druh masa tak, aby trouba mohla správně pracovat. Zadruhé je maso třeba hlídat a případně ho otáčet.
Maso otáčejte, pokrmy míchejte
Obecně je dobré mikrovlnku během používání občas zastavit, otevřít a jídlo uvnitř zkontrolovat. A když už budete u toho, můžete například ohřívaný pokrm promíchat, aby se teplo rovnoměrně rozložilo. Někdy se totiž stává, že zatímco na jednom místě už jídlo vaří, na druhém je úplně studené.
Nezapomínejte mikrovlnnou troubu pravidelně mýt
Uvnitř mikrovlnky často zůstávají zbytky jídla, někdy pokrm prská a mastnota nebo kousky jídla zůstanou na stropě či stěnách. Ideální je mikrovlnku vytřít vlhkým hadříkem po každém použití a následně ji nechat pootevřenou. Nejméně jednou týdně byste ji měli umýt za pomoci nějakého běžného saponátu nebo třeba domácí čisticího prostředku.
Foto: Shutterstock, zdroje: Wikihow, Taste of Home