Brambory jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a nabízejí širokou škálu možností, jak je připravit. Vařené brambory jsou běžnou přílohou k masu nebo omáčce, šťouchané brambory se hodí jako příloha, bramborová kaše k uzenému, bramborové noky s pestem nebo smetanovou omáčkou a děti určitě ocení domácí hranolky nebo americké brambory. Pokud chcete opravdu zabodovat na rodinném obědu, vyzkoušejte pečené brambory s rozmarýnem.
Výběr brambor
Brambory, které se staly součástí evropského jídelníčku v 16. století z Ameriky, zpočátku nezískaly dostatečnou popularitu. V minulosti byly brambory využívány převážně jako krmivo pro zvířata. Avšak s postupem času, existuje více než 1500 druhů brambor, které se dají zařadit do různých kategorií podle sklizně. Ty, které jsou sklizeny do 30. června, se označují jako rané a později sklízené se považují za pozdní. V tomto případě upřednostněte brambory varného typu B.
Typ C je pro tyto účely zcela nevhodný kvůli vysokému obsahu škrobu. V každém případě by mělo jít o podobně velké kusy, aby byly rovnoměrně propečené.
Pečené brambory s rozmarýnem
Nejprve brambory oloupejte a omyjte ve studené vodě, pokud použijete rané brambory, postačí jen očistit. Následně je nakrájejte na čtvrtky a dejte do hluboké mísy. Oloupejte stroužky česneku a buď prolisujte, nebo nadrobno nakrájejte. Opepřete, osolte, zakápněte olejem a dobře promíchejte.
Vsypte směs do pečicího sáčku, zavažte a umístěte na plech, otvorem nahoru. Dejte péct do trouby při teplotě 180 až 200 stupňů Celsia na 40 až 60 minut. Deset minut před koncem odstřihněte vršek sáčku a dokončete pečení do zlatova. Hotovo!
K pečeným bramborám si můžete připravit jednoduchý česnekový dip, tatarku, nebo je jíst samotné.
Foto: Shutterstock
K tomu rozmarýnu budu zřejmě během jídla čichat ne ? V receptu ho prostě nevidím 🤣