Milovníci sýrů musí v posledních letech hodně trpět, neboť ceny mléčných výrobků letí nahoru. Kvalitní sýry se tak na českých stolech objevují stále méně, neboť jde o zbytnou surovinu, kterou můžeme nahradit levnějšími variantami. Zkuste si oblíbený sýr vyrobit i doma, ať na sobě nemusíte šetřit!
Dříve si lidé vyráběli vlastní sýr
V minulých dobách si lidé vyráběli sýr doma, obvykle z mléka od vlastního dobytku. Nyní už to málokoho napadne, výroba sýra v domácích podmínkách je však pořád možná.
Dnes se do výroby vlastního domácího sýru pouští jen nadšenci. Zkuste ale rozšířit jejich řady a zjistit, jestli i vy si nezamilujete výrobu vlastního sýru! Vyjde vás levněji než kupovaný a jako bonus budete vědět, co jste do něj dali a že jde o skutečně kvalitní surovinu.
Výroba sýru je jednoduchá
Doma si můžete například vyrobit chutný sýr čedarového typu.
Stačí, když si dáte vařit litr mléka, do kterého budete postupně přidávat 15 gramů másla, 200 gramů strouhaného sýra (ideálně pravého čedaru, ale můžete ho nahradit i jiným druhem sýru) a sůl, případně další koření nebo bylinky. Na závěr pak přisypte asi 6 lžic kukuřičného škrobu. Směs nechte provařit, dokud se dokonale nespojí.
Následně ji přelijte do nádoby, kde bude moct ztuhnout, a vložte do lednice. Brzy vám začne vznikat sýr, na který se vám budou sbíhat sliny.
Nebojte se experimentů
Když to párkrát zkusíte, nejspíš dostanete chuť s domácím sýrem experimentovat. Rozhodně se tomu nebraňte. Přidejte do něj pepř, oblíbené bylinky anebo třeba kousky ořechů či sušeného ovoce. Fantazii se meze nekladou a doma si můžete vyrobit chuťovky, na kterých si pochutnáte u večeře s pohárem vína nebo jimi ohromíte návštěvu.
Obecně se sýr čedarového typu používá například do hamburgerů, můžete si jeho specifickou chutí ozvláštnit těstoviny nebo rizoto. Skvěle bude chutnat v sýrové omáčce. Jeho chuť vás pak doslova omráčí ve slaných čedarových sušenkách.
Foto: Shutterstock