Grilování k letním teplým dnům patří, ale kromě hodování je s ním spojený i následný úklid. Ten se týká i následného vyčištění grilu. Ne vždy jde mastnota a špína dolů podle našeho očekávání, ale jsou triky a tipy, se kterými to půjde lépe. Jakmile gril vychladne, můžete vyzkoušet některou z následujících metod.
Čištění syrovou bramborou
Syrové brambory, olej a sůl. Tyto suroviny často používáte i při grilování, ale budou se hodit i při čištění. Nejprve si vyndejte vychladlý rošt a potřete ho z obou stran olejem. Pak ho celý posypte obou stran solí a postupně ho vyčistěte rozřízlou syrovou bramborou. Gril by měl jít tímto způsobem snadno vyčistit.
Houbička na nádobí
Druhou možností je použít houbičku na nádobí. Pozor, abyste gril vyčistili důkladně i mezi kovovými tyčkami, houbičku je potřeba dvakrát naříznout na straně měkké části. Pak použijete klasicky horkou vodu se saponátem a gril vyčistíte. Houbička by se měla dostat díky naříznutí do všech částí roštu.
Použijte vrtačku
Další možností je použití vrtačky. Stačí na ni připevnit nástavec se štětinami a přejíždět s ním po roštu, s pomocí kartáče se vám podaří odstranit většinu špíny. Opakujte i z druhé strany.
V případě nouze pomůže jedlá soda
Nepodařilo se vám gril vyčistit tak, abyste byli spokojeni? Pak můžete sáhnout po jedlé sodě. Smíchejte 30 g jedlé sody s litrem teplé vody a namočte rošt přes noc do směsi. Druhý den by z něj měla jít s pomocí kartáče špína dolů sama. Pak stačí jen opláchnout a bude krásně čistý.
Další tipy na čištění roštu
Jsou i další možnosti. Chemické prostředky se většinou nanáší na gril, který je ještě teplý, nechají se okolo 30 minut působit, a pak je stačí spláchnout vodou. Toto řešení je ale agresivní a nešetrné k životnímu prostředí, na druhou stranu funguje, pokud potřebujete mít gril vyčištěný rychle.
Foto: Adobe Stock