Většina z nás se naučila využívat výhod pečicího papíru. Nejčastěji jím vykládáme plechy při pečení koláčů, buchet, ale i zeleniny nebo masa. Je to totiž pohodlné a praktické. Pergamen je odolný proti mastnotě i vlhkosti, dá se přeložit a netrhá se.
Těsta ani jídla se k němu nelepí a nádobí zůstane čisté. S pergamenem se vám už nikdy nestane, že se upečenou buchtu nepodaří vyjmout z plechu, do kterého se připekla. Ale pokud už máte tenhle zázračný papír doma, napadlo vás, že by vám mohl posloužit i v řadě dalších případů?
Pečicí papír je skvělý pomocník
Můžete si z něj vyrobit balíčky, ve kterých se vaše potraviny uvaří naprosto excelentně. Francouzi této metodě říkají “en papillote“. Naplňte pergamen kousky kuřete, zeleninou nebo rybami. Můžete přidat víno, bylinky, koření, prostě cokoli máte rádi a nemusí se dlouho vařit. Balíčky pořádně zabalte, utěsněte, zavažte a dejte na plech péct. Kromě ušetřeného nádobí si takto připravíte jídlo úžasné chuti, které bude nádherně šťavnaté i bez přidání tuku.
Potřebujete nazdobit sušenky krémem? Žádný problém. Stačí si z obdélníkového pečicího papíru vytvořit kornout a úzkou spodní část oříznout nožem tak, aby vznikl malý otvor. Pak už ho jen naplníte krémem a můžete začít.
Pečivo, které se chystáte zdobit nebo polévat, položte na pracovní desku, kterou také obložíte pergamenem. Ušetříte si uklízení a mytí pokapaných povrchů. Papír prostě jen odstraníte a vyhodíte.
Zabalte do něj sýry i maso
Dobře vám poslouží i při skladování sýrů. Z obchodu si je totiž přinesete v igelitové fólii, která je ale určená jen pro krátkodobé skladování. Jinak totiž zachycuje a udržuje vlhkost a ta podporuje růst plísní. Přebalte je do pečicího papíru. Umožní sýrům dýchat a prodloužíte tak jejich životnost.
Skvělým pomocníkem vám bude i při zamrazování hamburgerů, kuřecích prsou nebo jiných potravin, které jste si naporcovali. Pokud jednotlivé díly od sebe oddělíte pečícím papírem a následně zamrazíte, nebudete už mít problém s odebráním potřebných částí. Už se nebudete trápit s kusy masa slepenými dohromady.
A na konec s ním můžete vyložit i horní části kuchyňských skříněk. Mastnota a prach zůstanou jen na papíře který při uklízení vyhodíte. Nemusíte nalepenou špínu zdlouhavě drhnout a plochy odmašťovat.
Foto: Shutterstock