Nejspíš to známe všichni – chystáme se vařit nějaký konkrétní pokrm nebo máme chuť na nějakou zavařeninu, ale do cesty se nám postaví pevně utažené víčko. Za nic na světě se do sklenice nemůžeme dostat a všechny snahy o otevření zoufale selhávají.
Zavařeniny domácí a kupované
Zavařené nebo sterilované potraviny obvykle uchováváme ve sklenicích a pevně je uzavřeme víčkem. Zvlášť ty, které si zavřeme sami doma, jdou poté velmi těžko otevřít. U kupovaných se to nestává tak často, ale občas i u nich narazíte na pořádně zavřený kus. Co potom dělat?
Bez silných rukou si neporadíme?
Ženy často donesou sklenici nějakému muži v domácnosti v naději, že víčko přemůže větší silou. V jedné z písní oblíbené české kapely se dokonce zpívá: „otvírám ti okurky, a proto mě máš ráda.“ Někdy si však neporadí ani mužská síla – anebo není zkrátka po ruce. Potom je načase přijít s nějakou vychytávkou.
Neotvírejte sklenici mokrou rukou a použijte utěrku
Základem je, aby bylo víčko suché a abyste ho neotvírali mokrou nebo něčím zalepenou rukou. Zároveň doporučujeme přehodit přes víčko nějakou utěrku, hadřík a podobně, abyste si ruku chránili a zbytečně ji nenamáhali. Zkuste vší silou zabrat. Pokud víčko nepovolí, budete potřebovat nějaký nástroj.
Nůž nebo otvírák na pivo?
Většina lidí v takové situaci sáhne po noži. Zasuňte ho pod víčko a pokoušejte se víčko zespodu uvolnit. Může se však stát, že nůž vyklouzne a pořežete se, na to pozor! O něco lepší je tedy použít otvírák na pivo – opět ho zasuňte zespodu pod víčko a zkuste jemně páčit. Jestliže se víčko začne odlepovat nebo sklenice lehce zasyčí, máte vyhráno.
Na závěr pro vás máme ještě jeden tip. Zkuste přes víčko přehodit utěrku a poté pěstí nebo loktem několikrát silně udeřit doprostřed víčka (samozřejmě pozor, abyste to nepřehnali a sklenici nerozbili). Tlak by se mohl uvolnit a víčko pak půjde lépe otevřít.
Foto: Shutterstock, zdroj: Taste of Home, Wikihow