Uvařte si čaj z bobkového listu. Je to naprostý poklad, který už zachránil mnoho lidí

Bobkový list specifické koření, které se nejčastěji používá k dochucení omáček. Málokdo ho používá jinak. Je to škoda, protože jeho detoxikační a protizánětlivé účinky stojí za povšimnutí. Pěstuje se převážně ve Středomoří, a v průběhu léta si ho můžete nasbírat do zásoby.

Co umí bobkový list?

Výčet účinků bobkového listu je rozsáhlý. Díky obsahu minerálních látek, silic, hořčin i tříslovin má pozitivní vliv na trávení, zvyšuje chuť k jídlu, působí antisepticky a dezinfekčně. Navíc zmírňuje nachlazení, potlačuje zánět, snižuje horečku, a navíc má pozitivní vliv na paměť. Ulevuje při bolestech kostí, dně a pomáhá i při cukrovce. Za zmínku stojí i mírně sedativní účinky, a pozitivní vliv na játra a močový měchýř.

Jak s ním naložit v kuchyni?

Jeho výrazná chuť skvěle dochutí marinády. Hodí se i do pikantních masových pokrmů a omáček na těstoviny, ale překvapivě ho můžete přidat i do sladkého nákypu. Využijete ho při nakládání zeleniny, hub nebo fazolí. Dobře se bude vyjímat i v luštěninových polévkách.

Nenahraditelný je v rajské omáčce nebo ve vývaru. Usušené listy je potřeba uchovávat ve vzduchotěsné nádobě mimo dosah přímého slunce.

Foto: Shutterstock

Připravte si čaj

Na čaj budete potřebovat několik sušených listů, 1 celou skořici, 1 litr vody a med. Bobkový list se skořicí zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut přikrytý louhovat. Pak ho přeceďte a doslaďte medem. V případě chronických bolestí popíjejte čaj z bobkového listu několik dní v kuse. Pak si dejte 1 týden pauzu, a po týdnu můžete pokračovat.

Vavřínový prášek na cukrovku

Na potíže spojené s cukrovkou pozitivně působí vavřínový prášek. Listy vavřínu rozmixujeme, vložíme do sklenice a dvakrát denně užíváme množství na špičku nože. Pokaždé je potřeba ho zapít nejméně 300 ml vody.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments