Už nikdy vám nenamrzne mrazák. Smíchal jsem dvě suroviny a tchyně koukala s otevřenou pusou

Pravidelné odmrazování mrazící části lednice nebo samostatného přístroje, je nezbytností, která zajistí dlouhou životnost, správné fungování, ale i nízkou spotřebu. Námraze můžete snadno předejít a usnadnit si náročnou údržbu. Ukážeme vám, jak se o mrazák postarat.

Jak správně odmrazovat

Pro správné odmrazení, které je zároveň nutnou fází před tím, než mrazák připravíte k ošetření proti námraze, potřebujete nejprve vyskládat celý obsah. K tomu si můžete předem připravit externí chladící box nebo zmrazit speciální polštářky a chladící destičky. Nejméně práce máte v zimním období a ve chvílích, kdy mrazák není zcela naplněn.

Následně vložte do mrazícího boxu bez zásuvek velké množství utěrek a ručníků. Rychlému odmrazení pomůžete tak, že vložíte na police misky s horkou vodou, které budete pravidelně vyměňovat. Super rychlé je odstraňování námrazy fénem.

Prázdné zásuvky a police důkladně očistěte, opláchněte octem a vysušte.

Odmrazovací prostředky

Vnitřní prostor mrazáku, který je bez ledu, suchý a ošetřený octovým roztokem připravíte tak, aby se mu budoucí námraza vyhnula. První možností je rozmíchat jedlou sodu ve vodě a roztokem otřít vnitřní prostory mrazničky. Zpomalí se tím tvorba ledu.

Účinnou ochranou proti mrazu je glycerin. Stačí jej natřít do mrazícího prostoru a budete chráněni proti námraze. Jednoduchým a levným prostředkem proti ledovým krustám je také běžný kuchyňský olej. Můžete jej aplikovat nástřikem a rozetřít v místech, kde se ledu tvoří nejvíce.

Jak se správně starat o mrazák

Mrazení se neobejde bez vysoké spotřeby energie, můžete ale přístroji pomoci. Mezi chladičem a stěnou musí být dostatečný prostor, aby nedocházelo k ohřívání přístroje zvenčí. Je vhodné mít mrazák v chladnějším místě, třeba na chodbě. Rozhodně jej neumísťujte vedle topení, trouby, varného centra nebo myčky.

Kontrolujte těsnění na dveřích, opotřebené vyměňte. Nikdy nedávejte do mrazáku teplé potraviny, mrazák by měl být stále naplněný (i kdybyste dovnitř měli dát láhve s vodou). Hlídejte, aby se teplota v mrazáku pohybovala mezi -15 až -18 stupni.

Při nákupu nového spotřebiče kontrolujte jeho energetickou náročnost i to, zda je vybavený funkcí No Frost.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments