V jakém okamžiku se vám stane, že vám voda vyteče z hrnce na sporák? Ano, zrovna tehdy, když máte sporák dokonale umytý nebo když jste pozvali na oběd hosty. Chvilka nepozornosti a půl hodiny zbytečné práce před vámi. Poradíme vám, jak na to.
Stříkající voda na sporák
Nejedná se o nic nebezpečného, zejména v případě sklokeramických nebo elektrických desek. Horší je to tehdy, když vaříte na plynovém sporáku. Tam může být přetečení vody nebezpečné. Jinde se jedná o nepříjemnost, která vás zaměstná na desítky minut. Hlavně tehdy, když se přetečená voda začne připalovat.
Stříkance vodou na sporák můžete minimalizovat s použitím nejrůznějších pokliček. Vaření těstovin, brambor nebo vajec je s poklicemi rychlejší a ušetříte energie za provoz. Je třeba si ale pohlídat teplotu, na kterou vaříte a množství vody v hrnci. A to prakticky znamená nevzdalovat se od hrnce.
Trik s obyčejnou vařechou
Vložení plastové vařechy do hrnce zabrání úniku tekutin a budete mít při ruce pomocníka na rychlé promíchání pokrmu. Nebudete během vaření odkládat vařechu na linku a nádobí zůstane v dokonalé čistotě. Díky tomuto triku vám voda z hrnce neunikne. Pokud nemáte plastovou vařechu, použijte dřevěnou. Tu ale nesmíte mít ponořenou ve vroucí vodě dlouho. Položte ji na hrnec přes prostřední část. Ani v jednom případě to nezkoušejte s kovovým příslušenstvím.
Trik s tukem
Nejrychlejší a možná i nejvíce nepříjemné je vzkypění vody v hrnci při vaření luštěnin. Použijte jiný trik. Před vařením luštěnin přejeďte vnitřní okraj hrnce rychle kouskem másla. Namísto másla můžete vzít na pomoc i olej, sádlo nebo pokrmový tuk. Je to pár vteřin práce navíc, které vám ušetří nekonečně dlouhé čištění sporáku ve chvíli, kdy se vám to nejméně hodí.
Vychytávky pro bezpečné vaření
- Používejte časovač na sporáku.
- U sporáku bez časovače můžete využít minutku na telefonu.
- K dostání jsou speciální otevřené nebo perforované poklice.
- Vařte ve velkých hrncích a používejte správné množství vody.
Foto: Shutterstock