Většina lidí při přípravě párků dělá velkou chybu. Jak na to, aby vám nepraskly

Ohřívané párky určitě nepatří k nejzdravějším pochutinám české kuchyně, jednou za čas si je však dopřeje většina lidí – obzvlášť tehdy, pokud v domě řádí hlad a není čas na přípravu nějakých složitých jídel. Jednou z nejnepříjemnějších komplikací při podávání párků je to, že nám při vaření popraskaly. Lze se této nesnázi vyhnout?

Ohřívejte párky nad párou

Ohřívání na páře je nejšetrnější a také nejlepší způsob, jak si párky připravit. Na druhou stranu je také nejzdlouhavější. Ideálně je k tomu uzpůsobený samozřejmě klasický párkovač, není ale problém si párky ohřát na běžném pařáčku. Výhodu takové přípravy představuje především skutečnost, že uzeniny budou rovnoměrně a důkladně prohřáté.

Příprava párků v mikrovlnce a ve vodě

V českých domácnostech se párky nejčastěji ohřívají těmito dvěma způsoby – a v obou případech mají tendence praskat. Existuje pár fíglů, jak riziko, že popraskají, co nejvíce zmenšit. Při přípravě v mikrovlnce nesmí zůstat párky odkryté – využijte poklopu. Mikrovlnka by také neměla jet na plný výkon. Zvolte spíše nižší výkon a delší dobu ohřívání, pak budete mít jistotu, že párky budou prohřáté, ale nepopraskají.

Při přípravě v mikrovlnce nenechejte párky odkryté a využijte poklopu. / Foto: Shutterstock

I v mikrovlnce můžeme párky ohřívat ve vodě. Vložíme je do vhodné nádoby s vodou, přikryjeme poklopem a necháme ohřívat.

Co se týče klasického ohřívání ve vodě na sporáku, vkládají se párky do studené nebo alespoň vlažné vody. Pokud párky neprojdou teplotním šokem, ale budou se ohřívat postupně, opět se šance, že se neroztrhnou, zvyšuje. Voda, ve které se ohřívají, by nikdy neměla dosáhnout bodu varu, ale měli bychom ji udržovat těsně pod ním. Je důležité nespěchat a nechat párky, aby se dobře prohřály, protože nikdo nechce uvnitř narazit na studené maso.

Kromě správného postupu při přípravě, je však důležité myslet především na to, zda si kupujeme kvalitní uzeninu. Jenom na nešizených a poctivě připravených párcích si totiž člověk opravdu pochutná.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cookingchops

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments