Už vás nebaví řízky v trojobalu? Zkuste toto těstíčko a nebudete chtít jiné

Řízek v trojobalu je jistě naší oblíbenou klasikou, který nechybí především na slavnostním stole. Je křupavý, lahodný a milujeme ho snad všichni. Pokud vás tradiční řízek omrzel, vyzkoušejte ho udělat jinak, netradičně, a opravdu chutně. Vyměňte ho za těstíčko, nebudete litovat. Jistě si pochutná celá rodina – malý i velký strávník. 

Správné smažení je důležité

Připravit řízek je jedna věc, ale smažení je věc druhá. Nejen, že byste měli mít dostatečně velkou pánev, abyste na ni dali co nejvíce řízků a tím ušetřili čas. Je také vhodné použít správný olej, který se nebude po malé chvíli přepalovat. Řízek musí být šťavnatý a zlatavě osmažený. Proto použijte správný olej. Například řepkový, ale i sádlo či přepuštěné máslo. Pokud použijete poslední možnost, můžete se těšit z vynikající lehce oříškové chuti.  

Jakmile zvolíte olej, na pánev ho dejte dostatek. A to tak, aby byly ponořené i strany řízku. Tak docílíte toho, aby bylo maso rovnoměrně usmažené. Rozpalte tuk a vložte do něj řízky. Stáhněte plamen a smažte maso do zezlátnutí. Poté jej otočte a opakujte postup. Doporučujeme, k již smažícím se řízkům nepřidávat další. Teplota oleje by klesla a celý proces by se zpomalil.    

Řízky podávajte třeba se zeleninovým salátem. / Foto: Shutterstock

Těstíčko s pivem

Dovolíme si tvrdit, že pivní těstíčko patří k těm nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším. Lze jej použít jak na vepřové a kuřecí maso, tak i na ryby či cibulové kroužky. Na těstíčko si připravte:

  • 2 vejce
  • 140 gramů hladké mouky
  • 1 hrnek piva
  • zarovnanou lžičku krystalového cukru
  • pepř a sůl podle chuti

Ze všeho nejdříve oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Následně si v druhé míse smíchejte mouku, pepř, sůl, cukr, pivo a žloutky. K moučné směsi přidejte bílky a promíchejte. Jakmile budete mít těstíčko, které klidně můžete obohatit o bylinky nebo grilovací koření, vložte do něj maso a nechte naložené dvě hodiny. Poté rozehřejte olej v pánvi a osmažte dozlatova. 

Řízky podávejte s čerstvým pečivem, bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo pouze se zeleninovým salátem. Záleží na vaší chuti, čemu dáte přednost. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Nebudu chtít žádné 😀