Úžasné francouzské brambory od Pohlreicha. Šéf se s tím nemaže a dělá to skvěle

Proč se vlastně francouzským bramborám říká francouzské brambory? Proč francouzské? Abyste to zjistili, nemusíte jezdit do Francie. Tradiční francouzské brambory, Gratin de pommes de terre anebo Gratin Dauphinois, se dělají bez masa a ze syrových brambor.

Chcete-li si náležitě pochutnat na dobrém jídle a zjistit, jak se dělají vážně doopravdy autentické francouzské brambory, obraťte se na našeho předního kuchaře – Zdeňka Pohlreicha.

Seznam ingrediencí pro 4 osoby 

  • brambory 1 kg
  • smetana ke šlehání 400 ml
  • sýr ementál 0.5 kg
  • vejce 1 ks
  • máslo na vymazání
  • 2 stroužky česneku
  • pažitka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
Foto: Shutterstock

Příprava francouzských brambor

Nejdříve si vymažte pekáček máslem a utřeným česnekem. Oloupejte kilo brambor a nakrájejte nožem, nebo na struhadle na tenké plátky. Bramboru po bramboře dávejte do studené vody, jinak by zčernaly.

Poté nalijte do větší mísy smetanu, osolte, opepřete a přidejte větší špetku muškátového oříšku. Soli můžete použít o něco víc. Smetana ubírá soli na chuti a brambory sůl vstřebávají. Dále do smetany přidejte nastrouhaný sýr. Vyberte nějaký s výraznější chutí, jako je Ementál nebo Maasdam, můžete použít cokoli, co vám chutná. Francouzi používají Gruyére.

Slijte brambory, osušte je utěrkou a vsypte je do mísy se smetanovo-sýrovou směsí. Nakonec tam ještě rozklepněte 1 vejce a opatrně promíchejte. Vlijte do pekáčku a dejte péct na 140 °C. Pečte do zlatova cca 40 min. Ke konci pečení teplotu zvedněte na 200 °C, aby se vytvořila zlatavá krusta a pečte dalších 5 – 10 min.

Až budete podávat, můžete na brambory přidat čerstvou pažitku, která má velmi výraznou chuť a perfektně se hodí ke smetanovým bramborám. Podávejte jen tak samotné, se zeleninovým salátem, anebo s pečeným masem.

Varianty

Velmi často se do těchto brambor přidává syrová, na menší kousky nakrájená brokolice. Dále se může jídlo obměnit rajčaty, paprikami, bylinkami nebo různými druhy klobásek.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
2 let

Jak to tak sleduji tak tento mistr kuchařský podle Vás i vodu na kávu či čaj dovede uvařit nejlépe.