Když vaříte denně, možná vám občas dochází inspirace. V takovém případě hledáte inspiraci, kde se dá. Zvlášť v dnešní době, kdy je důležité vejít se do konkrétního rozpočtu. Ale jde to, a jsou jídla, která zvládnete rychle, levně a zároveň jsou zdravá.
Cizrnový salát
Ingredience:
- Cizrna (konzervovaná nebo vařená)
- Cibule
- Petrželka
- Sušená rajčata
- Sůl, pepř
- Olivový olej
- Citrónová šťáva
Cizrnu smíchejte s pokrájenými sušenými rajčaty, cibulí a petrželkou. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a citrónovou šťávou. Podávejte s čerstvým pečivem.
Karbanátky z červené čočky
Ingredience:
- Červená čočka
- 2 ks mrkve
- Cibule
- Petržel
- Vejce
- Celozrnná mouka
- Celozrnná strouhanka
- Majoránka
- Kari
- Sůl, pepř
- Olej
Osmažte cibulku, přidejte mrkev a petržel. Přidejte sůl, pepř a kari. Smažte 5 minut. Mezitím si v hrnci uvařte červenou čočku. Pak si vytvořte těsto na karbanátky. Smíchejte osmaženou zeleninu, čočku, vejce, strouhanku a mouku. Pokud je směs příliš řídká, můžete přidat ještě strouhanku. Pokud je naopak moc hustá, rozřeďte ji vejcem nebo lžící mléka. Nakonec vmíchejte sůl, pepř a majoránku. Smažte na pánvi z každé strany 5 minut, dokud karbanátky nezezlátnou. Můžete je podávat s bramborovou kaší, pečivem nebo zeleninovým salátem.
Fazolová polévka
Tento recept je opět z luštěnin, jelikož jsou pořád levnější, než maso, a zároveň zdravé.
Ingredience:
- 250 g fazolí
- 2 brambory
- Kořenová zelenina
- 1 cibule
- Zeleninový vývar
- Česnek
- Pórek
- Mletá paprika
- Sůl
- Olej
Fazole nechte přes noc namáčet ve vývaru. Ráno nakrájejte brambory a uvařte společně s fazolemi. Vedle si osmažte cibuli s nastrouhanou kořenovou zeleninou, orestujte, a přidejte meltou papriku a česnek. Vše přidejte k fazolím a chvíli povařte. Dosolte dle chuti. Pak už jen dozdobte na talíři petrželkou a můžete podávat.
Foto: Shutterstock