Není štrúdl jako štrúdl. Závin s jablky je oblíbenou podzimní klasikou. Patří mezi levné a snadné moučníky a nejčastěji se připravuje z listového těsta. Když ho koupíte hotové, je štrúdl opravdu rychlou záležitostí. Už jste ochutnali štrúdl z jogurtového těsta?
Štrúdl ze 4 surovin
Jogurtové těsto se dříve připravovalo běžně. Bohužel se na něj trochu zapomnělo. Nepřipravovalo se pouze jako základ štrúdlu, ale používalo se i na jiné pečivo. Můžete z něj připravit nejen závin, ale i buchtu, slaný koláč nebo pizzu. Ingredience na něj máte navíc nejspíš doma, takže si ho můžete připravit třeba hned.
Štrúdl z jogurtového těsta
Na těsto si připravte:
- 300 g hladké mouky
- 200 ml bílého jogurtu
- 70 g másla
- Špetku soli
Připravte si větší mísu. Promíchejte mouku se solí, přidejte jogurt a změklé máslo. Vytvořte hladké těsto, a dejte ho nejméně na hodinu do lednice. Pak si můžete připravit náplň. Je zbytečné připravovat ji dopředu. Co na ni budete potřebovat?
- 7 jablek
- 1 hrst vlašských ořechů
- 8 lžic třtinového cukru
- 1 lžíci skořice
- 5 lžic strouhanky
- Vejce na potření
Nejdříve oloupejte a nastrouhejte nahrubo jablka. Promíchejte je s ořechy, skořicí a cukrem. Vyndejte z lednice těsto a rozdělte na poloviny. Vyválejte z nich pláty asi 3 mm vysoké. Každý plát posypte strouhankou, která nasaje přebytečnou vlhkost, a naneste připravenou náplň. Zabalte těsto a dejte ho na plech vyložený pečícím papírem. Štrůdly propíchněte na několika místech vidličkou kvůli úniku páry, potřete vejcem a dejte péct na 180° na 30 minut. Po dopečení stačí posypat cukrem a můžete podávat.
Jak štrúdl vylepšit?
Můžete i experimentovat a místo strouhanky vysypat štrúdl kokosem, případně do něj přidat rozinky nebo vanilkový cukr. Do náplni se dá přidat vanilkový pudink, který mu dodá zase jinou chuť. Ale už v základu bude dobrý takový, jaký je.
Foto: Shutterstock