Úžasné zapečené brambory podle Pohlreicha. Šéfovi stačí pouhých 5 surovin

Zdeněk Pohlreich, uznávaný český šéfkuchař a gastronom, sepsal kuchařku plnou jednoduchých receptů ze základních surovin. Jmenuje se příznačně: Taková normální kuchařka. Příprava těchto jídel vám nezabere celý den a ani vás finančně nezruinuje. Jedním z receptů jsou právě vynikající zapečené brambory.

Ingredience

  • 900 g brambor (varný typ B)
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g parmazánu
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Zapečené brambory se smetanou

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky široké přibližně 3 mm. Také dva stroužky česneku oloupeme. Smetanu dáme svařit s oloupaným česnekem na 2/3 jejího původního objemu. Smetanovou omáčku osolíme, opepříme a nastrouháme do ní parmazán. Dobře jej promícháme, aby se rozpustil.

Sdrhneme lístky tymiánu, přidáme je k bramborům a promícháme. Brambory přemístíme do zapékací mísy, přelijeme smetanovou omáčkou, a ještě jednou zamícháme. Dáme péct zhruba na hodinu do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme dozlatova.

Hotové brambory ozdobíme lístky nebo celými snítkami tymiánu. Mohou posloužit jako příloha k masu, Pohlreich je rád vaří i jako hlavní chod a přidává k nim čerstvý salát.

Rychlé těstoviny s tuňákem

A pokud o koupi kuchařky uvažujete, dáváme ochutnávku ještě jednoho neodolatelného receptu.

  • 500 g těstovin penne
  • 240 g tuňáka ve vlastní šťáva
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny podle návodu. Mezitím začínáme připravovat omáčku. Tuňáka slijeme a necháme okapat, cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem orestujeme dozlatova. Přidáme loupaná rajčata, nadrobno nasekaný rozmarýn, promícháme, necháme 5 minut povařit. Nakonec vmícháme tuňáka a dochutíme solí a pepřem. Uvařené těstoviny slijeme, promícháme s omáčkou a podáváme. Každou porci dozdobíme opraženými lístky rozmarýnu.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments