Úžasný fígl, jak udělat pečené brambory bez trouby. Neztratí tak prospěšné látky a jsou mnohem chutnější

Málokterá příloha je v našich luzích a hájích tak oblíbená jako právě pečené brambory. Ty se dají konzumovat téměř k čemukoliv, ale skvělé jsou i samy o sobě. Podobně jsou na tom lidé takřka všude na světě, kde navíc vymýšlejí nejrůznější triky, jak brambory připravit co možná nejzdravěji a nejchutněji. Jeden takový způsob tu teď pro vás máme.

Důležité látky zůstanou

Skutečně existuje metoda, která vám umožní pečené brambory připravit bez trouby. Ve výsledku si pak zachovají nejrůznější prospěšné látky, zejména potom vitamin C. Ten se přitom pečením do značné míry ztrácí. Tento způsob zajistí také to, že brambory budou lépe chutnat.

Obvykle připravujeme pečené brambory v klasické pečící troubě, případně si můžeme pomoci mikrovlnnou troubou. Nic z toho ale tentokrát nebudeme potřebovat, protože jistá amatérská kuchařka přišla na úplně jiný fígl, o který se navíc podělila. Každý si tak může připravit dokonale křupavé a upečené brambory, ale tentokrát bude mít skvělý pocit z toho, že přípravou nepoztrácel důležité živiny.

Ria McCulloughová na svých sociálních sítích sdílela způsob pečení brambor bez trouby. Upotřebila však jinou kuchyňskou pomůcku, která v posledních letech nabývá na oblibě, a to takzvaný pomalý hrnec. Mladá matka je z něj tak nadšená, že už vlastně troubu vůbec nepoužívá a neví, zda ještě někdy znovu začne. Přitom v ní do té doby pekla velmi ráda. Když ale zkusila brambory udělat v pomalém hrnci, výsledek byl prostě skvělý, což kvitovala i celá rodina a přátelé, které pohostila.

Foto: Shutterstock

Pečené brambory trochu jinak

Příprava takových brambor není vůbec obtížná. V obchodě se poohlédněte po kvalitní odrůdě brambor, které pak oloupejte a deset minut vařte ve vodě. Potom vyberte sítkem a nechte osušit. Posypte brambory směsí mouky, koření, soli, granulované cibule a šalvěje.

Následně je třeba dát do pomalého hrnce trochu olivového oleje a nastavit ho na co nejvyšší možnou teplotu. Zahřejte olej, vložte brambory a dobře promíchejte. Jedinou nevýhodou je doba přípravy. Takto totiž budete brambory vařit čtyři hodiny. Pomalý hrnec zkrátka dostává svému názvu. Průběh vaření ale není vůbec náročný, stačí brambory čas od času promíchat.

Pomalé vaření je mezi lidmi stále oblíbenější. Je to dáno především tím, že tento způsob přípravy pokrmů uchová složení potravin takřka v původním stavu. Zkrátka neztrácejí tolik potřebných vitaminů či minerálů, které přitom lidské tělo potřebuje. Dnes jsou lidé zvyklí je doplňovat nejrůznějšími pilulkami. Přitom stačí vařit kvalitně a vyváženě.

Foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mirror

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments