Jedním z největších zdravotních strašáků současnosti je jednoznačně stále rakovina. Obavy z tohoto onemocnění hodně souvisejí také s tím, že bujení rakovinových buněk v těle může probíhat i poměrně dlouhou dobu nepozorovaně, přitom se však v rámci tohoto procesu zadělává na obrovské problémy, které už často není možné vyléčit.
Káva bere vysoké body
Lékaři stále tápou v tom, jak rakovinu v jakékoliv její fázi spolehlivě vyléčit a vědci zatím přesně neví, co přesně je jejím spouštěčem. Má se však za to, že velkou roli hraje životní styl. Statistiky říkají, že menší rizika panují u lidí, kteří sportují a stravují se zdravě. Naopak větší výskyt zaznamenáváme u těch, kdo se příliš nehýbou a konzumují tučná či příliš sladká jídla.
Některé potraviny však evidentně dokáží rakovině účinně bránit. Studie publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology tentokrát ukázala směrem na kávu. Ta totiž obsahuje velké množství prospěšných antioxidantů, které snižují oxidační stres v těle a brání tak rozvoji nádorů.
Výzkum byl v tomto případě skutečně masivní a zahrnoval více než milion žen a mužů, kteří byli zkoumáni na základě toho, zda pijí či nepijí kávu, případně v jakém množství. Vědci je přitom sledovali celou řadu let, aby byly výsledky co nejprůkaznější.
“Lidé, kteří deklarovali vypití alespoň čtyř šálků kávy denně, mají o polovinu nižší riziko úmrtí na rakovinu krku a úst, a to v porovnání s těmi, kteří kávu nepijí nebo si ji dávají pouze občas,” uvedla vedoucí výzkumu, doktorka Janet Hildebrandová.
Správný způsob pití kávy
Zajímavé je, že tento prospěšný efekt kávy se dostavil až u těch jedinců, kteří patřili ke skutečně náruživým konzumentům tohoto nápoje a kteří vypili čtyři a více šálků. Je tak evidentní, že je pro obranu před rakovinou zapotřebí dostat do těla větší množství kávy, než třeba jen jeden nebo dva šálky denně.
Zároveň to značně mírní obavy z toho, že pití kávy ve větším množství může uškodit. Pokud je člověk zdravý a nemá žádné problémy, které by káva mohla zhoršit, neměl by mít ze čtyř šálků denně žádné obavy.
Avšak je tu jedné velké ale. Pokud byste si tyto čtyři šálky dopřáli třeba s cukrem nebo mlékem, pozitivní efekt se okamžitě stírá. Veškerá zjištění se totiž týkají pouze samotné, tedy černé kávy bez jakýchkoliv přísad. Zejména v České republice je přitom velmi rozšířené doslazování či zalévání velkým množstvím mléka či smetany.
Foto: Shutterstock
Neználci by neměli vrtat do rakoviny!
Je tolik “osvědčených” hovadin, které každoročně zabijí spoustu lidí s rakovinou, kteří jim uvěřili.
Snad u žádné nemoci není tolik předsudků a “zaručených” alternativních postupů, které “mého známého vyléčily z rakovin 4. stupně”…a který zřejmě rakovinu vůbec neměl – což už se ale nedozvíte.
To vypadá jako reklama obchodníků s kávou.
A čo vysoký krvný tlak, ten bude po toľkej káve nebezpečnejší, ako tá rakovina či nie?!