Ačkoliv mnozí nad smažákem pohrdlivě ohrnují nos, nakonec si ho i oni tu a tam dají. Toto jídlo je totiž výrazně spjato s Českou republikou a najdete ho zde v nabídce takřka každé restaurace. Zejména na obědových menu jde o velmi oblíbenou položku, která se takřka vždy spolehlivě vyprodá.
Dlouhá historie jídla
Pravdou je, že smažená jídla nejsou něčím, co bychom z hlediska zdraví měli konzumovat pravidelně. V našich luzích a hájích však patří ke gastronomickému koloritu, s čímž jen tak něco neuděláme.
Cizinci na smažený sýr často nevěřícně koukají, protože ho dost možná nikdy nejedli. Tento pokrm je skutečně přisuzován České republice, kdy první dochovaná zmínka o něm se objevila v roce 1936 na jídelním lístku restaurace Šroubek. Toto jídlo se rychle stalo klasikou a někdy od padesátých let už se podává v podstatě v dnešní podobě s tatarkou. Dle gastronomického historika Michaela Klímy však určité varianty “smažáku” lze vystopovat až do středověku.
Smažený sýr je velmi kalorickým pokrmem, na což bychom měli vždy myslet. Pokud si ho dáte jednou za čas, nic moc se nestane, avšak vězte, že pro žaludek je poměrně těžký a špatně stravitelný. Neměli byste se tak divit, že se vám po takovém obědě bude chtít spát a v práci už toho moc neuděláte.
Jak připraví smažák Láďa Hruška
Běžně se smažený sýr obaluje v trojobalu a následně se dá smažit. Můžete ho připravit z různých druhů sýra, ale třeba i olomouckých tvarůžků nebo hodně uleželého camembertu. Výsledek pak bude vždy trochu jiný.
Na smažený sýr se zaměřil také kulinářský expert Láďa Hruška, který přišel s vlastní variantou, která je levná, rychlá a velmi chutná. Jak už u něj bývá zvykem, je také trochu neortodoxní.
Potřebovat budete jen 100 gramů strouhanky, jedno vejce a 100 gramů tvrdého nastrouhaného sýra.
Nejprve nastrouhejte sýr na struhadle a našlehejte vejce. Misku nebo široký hrnek vysypte strouhankou. Do nádoby pak dejte půlku nastrouhaného sýra, nalijte vejce a zasypte zbytkem sýra. Vše dosypte strouhankou. Následně pak dejte do mikrovlnné trouby a nechte připravovat na nejvyšší stupeň po dobu pěti minut.
Foto: Shutterstock