Už je to tady zase. České obchody nabízejí často zdánlivě velmi levné máslo, po kterém se jen zapráší, jelikož si zákazníci myslí, že kupují něco velmi výhodného. Jenže tak tomu často není. Ve skutečnosti dostává to, za co platíte, respektive obvykle ještě něco mnohem horšího, jelikož sleva není tak vysoká, aby vykompenzovala propad v kvalitě.
Cena jedinou výhodou
“Pozor na levná másla z dovozu, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že takový výrobek byl skladován i v mrazírnách,” uvedla v rozhovoru pro deník Blesk Michaela Smolková, která je expertkou na potraviny.
Odbornice naráží na skutečnost, že která se v českých supermarketech nezřídka odehrává. Obchodníci jednoduše v zahraničí nakoupí máslo ze státních hmotných rezerv, které se zrovna obměňuje. Ovšem to předpokládá, že bylo nejméně rok, ale maximálně dva roky v mrazírnách.
Zde se potom jednou za čas obmění a to staré putuje do prodeje. V optimálním případě by mělo skončit třeba v pekárnách nebo restauracích, kde se vyhodnotí jeho kvalita a použije se adekvátně tomu. České obchodní řetězce však zjistily, že není od věci takovéto máslo nabídnout i koncovým zákazníkům.
Rozdíl je jasně patrný
Podobná praxe neexistuje takřka nikde jinde, ale v Česku slaví nepřekvapivě velký úspěch. Taková másla se jednoduše šoupnou do akce, zvýrazní v letáku a lidé jsou schopni je vykoupit za pár dní. Často přitom neví, co vlastně kupují.
Takovéto máslo se označuje jako stolní a může se prodávat až dva roky po datu výroby. To by mělo být na obalu jasně vyznačeno, což je jednoznačná indicie. Naopak hledejte takzvané čerstvé máslo. To je takové, které se může prodávat maximálně dvacet dní od data výroby. Jistě sami cítíte ten rozdíl.
Čtěte také: Ihned musíte vyhodit toto máslo. Prodávalo se v Česku ve velkém. Ale kdo si ho dá, ten to pořádně schytá
A on je jasně patrný i kvalitě. Máslo totiž obsahuje 82 % tuku, který má tendenci při delším skladování oxidovat a také žluknout. Ztrácí rovněž nutriční hodnoty, nepůsobí čerstvě a nechutná tak dobře. Zároveň platí, že jde o už alespoň jednou zamražený a rozmražený výrobek. Neměli byste ho tedy nikdy znovu zamražovat, což se ale v českých domácnostech často děje. Lidé si totiž levné máslo koupí takzvaně “na mrazák”.
Foto: Shutterstock
Já si pamatuji, když mě matka poslala pro mléko. Dostal jsem hliníkovou konvičku a šlapal jsem nic moc jak 1 km pro plnotučné. A když už nebylo máslo,tak nastoupil systém “útluku mléka”. Normálně jsme si máslo udělali doma. A stačil na to obyčejný ruční šlehač. A zodpovědně říkám… To bylo máslo! Jelikož jsme neměli ledničku, tak otec z polystyrenu udělal krabičku a máslo vydrželo bez problémů 5 dní. To samé s rohlíky a chlebem. V pátek koupené a v neděli v pohodě. Dnes koupíte pečivo v 17⁰⁰ a druhý den to nesežere ani pes. Jezdím po Evropě a můžu srovnávat… Číst vice »
Za komárů bylo čerstvé máslo čtvrtka za deset a stolní za 8, to mělo obal se zelenou grafikou. Pokud bylo stolní, taxe po něm většinou zaprášilo a nikomu to nevadilo, dneska z toho budou dělat redaktůrci pokus o otravu, nebo co?
Viz.Více píšu níže pro Aleš.
To jsou fotky ze zahraničního obchodu. Koukněte na ty ceny😀😀 Akorát chce někdo věšet lidem bulíky na nos😀😀