V Japonsku dávají na topení zásadně bobkový list. Má to jednoduchý důvod, dělejte to také tak

Pokud byste se v Japonsku projížděli ulicemi v zimě, pravděpodobně byste si všimli, že z mnoha domů se line vůně bobkového listu. Tento způsob topení se v Japonsku praktikuje již několik desetiletí a v poslední době získává na popularitě i v jiných zemích.

Jak na to?

 Vezměte několik listů bobkového listu a umístěte je na topení. Po zapnutí topení se bobkové listy postupně nahřívají a uvolňují svou vůni. Tento způsob topení může být výhodný zejména pro ty, kteří trpí alergiemi na prach nebo chemické látky.

Použití bobkového listu na topení může být zajímavou alternativou k tradičním způsobům a může přinést do vašeho domova novou vůni a atmosféru. Samozřejmě, jako s jakýmkoliv jiným topným zdrojem, je třeba dbát na bezpečnost a nebezpečí požáru, protože bobkový list může být hořlavý. Je důležité mít vždy k dispozici hasicí přístroj a důkladně sledovat topný proces.

Bobkový list proti škůdcům

Bobkové listy nejsou jen výborným kořením pro různé pokrmy, ale také mohou být velmi užitečné při skladování potravin. Pokud máte v domácnosti problém s potravinovými moly, může být řešením právě použití bobkových listů. Ty totiž díky svému silnému aromatu dokážou škůdce zahnat a ochránit vaše potraviny před nimi.

Foto: Shutterstock

Stačí vložit několik bobkových listů do sklenice se sušenými houbami nebo jinými potravinami, které mohou být napadeny moly. Bobkové listy totiž nejen odplašují škůdce, ale také dokáží pohlcovat nadměrnou vlhkost, což může být dalším faktorem při skladování potravin.

Pravidelně je měňte

Je však důležité pamatovat na to, že bobkové listy mají velmi silné aroma a po nějaké době by mohly ovlivnit chuť potravin. Proto se doporučuje po několika týdnech listy vyjmout a případně je nahradit novými. Alternativou je zavěšení bobkových listů do blízkosti nádob s potravinami, čímž se zamezí přímému kontaktu listů s potravinami a zároveň se bude udržovat jejich ochranný účinek. Měňte i bobkové listy na topení – jejich aroma časem vyprchá a efekt voňavého domova by se ztratil.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Knedlik
Knedlik
1 rok

A kde? Byla jste v Japonsku, že to píšete, nikde jsem to tam neviděl, když jsem tam pracoval?

Josef
Josef
1 rok
Reply to  Knedlik

Japonsti muzi si pak musi davat na prirozeni studeny obklad 😀 a sushi rolky si bali zasadne do jednovrstveho toaletniho papiru.