Vaječný chléb využijeme při přípravě rychlé večeře, ale díky některým receptům se jedná i o delikatesu. Pokud nemáte klasický chléb, lze použít i veku nebo toustový chléb. Plátky chleba obalíte v rozšlehaném vajíčku s trochou soli nebo ve vajíčku s nastrouhaným sýrem (eidam, gouda nebo čedar). Poté už jen osmažíte chleba na pánvi s rozpáleným olejem. Podáváme pomazaný hořčicí s cibulkou nakrájenou na kostičky nebo tenké půlměsíčky a kyselou okurkou. Děti s oblibou přikusují vaječný chléb k zeleninovému salátu. Případně můžeme k chlebu přiložit jen nakrájenou salátovou okurku a rajčata.
Vaječný chléb
Ingredience:
- 2 plátky chleba
- 2 velká vejce
- 2 polévkové lžíce polotučného mléka
- špetka soli
- olivový olej na smažení
Postup:
Vejce rozklepneme do misky. Přilijeme mléko, přidáme špetku soli a rozšleháme vidličkou. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olivový olej na středním plameni. Chleba v této směsi obalíme z obou stran. Můžeme několikrát otočit, aby na chlebu byla dostatečná vrstva. Chléb vložíme na pánev a opékáme do zlatova z každé strany 2 až 3 minuty. Poté vaječný chléb vyndáme a na talíři z něj osušíme přebytečný olej papírovou utěrkou.
Kuchař Jamie Oliver v jednom ze svých receptů doporučuje podávat tento chléb k snídani. Stačí jej dozdobit jogurtem a čerstvým ovocem nakrájeným na kousky.
Vaječný chléb lze připravit i jako hlavní chod například s avokádovou salsou.
Mexický vaječný chléb
Ingredience:
- ½ středně zralého avokáda, vypeckované a nakrájené na malé kostičky
- 2 střední rajčata zbavená semínek a nakrájená na malé kostičky
- 1 vrchovatá lžíce nasekaného koriandru
- ½ limetky, pouze šťáva
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- olivový olej na smažení
- 2 silné plátky kváskového nebo křupavého chleba
- 15 g nastrouhaného čedaru
- ½ malé chilli papričky nakrájené nadrobno
- sůl
Postup:
V menší misce smícháme nakrájené avokádo, rajčata, koriandr a limetkovou šťávu. Bohatě osolíme a dáme stranou.
Vejce rozšleháme s trochou soli. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olivový olej na středním plameni. Každý krajíc chleba z obou stran obalíme ve vaječné směsi a plátky vložíme do pánve. Opékáme asi 2 minuty z každé strany do zlatova. Poté vyjmeme chléb a přendáme ho na plech. Posypeme čedarem a dáme pod rozpálený gril na 1 minutu rozpustit. Vyndáme chleby a navrch ozdobíme avokádovou salsou a pokud máte rádi pálivé, přidejte i červené chilli.
Tento recept můžete využít i k přípravě občerstvení pro návštěvu. Pokud namísto celého plátku chleba použijete vykrajovátko a z chlebu vykrájíte kolečka či jiné vzory. Tyto připravíte dle receptu a ozdobené salsou můžete podávat. Doporučuji podávat čerstvé.
Foto: Shutterstock, zdroje: Bbcgoodfood, Jamieoliver