Valašské frgály, lázeňské oplatky či snad štramberské uši? Objevte sladké poklady českých regionů

Téměř každý kout naší země se může pyšnit charakteristickou pochoutkou. Které jsou ty nejznámější a kam se za nimi vypravit?

Valašské frgály

Obrovské koláče z velmi tenkého těsta bohatě plněné náplněmi z hrušek nebo tvarohu, máku, jablek, povidel i dalších méně obvyklých příchutí. Pečou se na celém Valašsku a chutnají výborně.

Lázeňské oplatky

Specialita lázeňských měst jako jsou Luhačovice, Karlovy Vary, Teplice nad Bečvou a Mariánské Lázně. První zmínky o oplatkách na západu republiky pocházejí z 18. století, průmyslově se začaly vyrábět v Mariánských Lázních od roku 1856. Lázeňské oplatky jsou tenké, kulaté, velké opatky tradičně plněné náplní vanilkovou, oříškovou či čokoládovou. 

Štramberské uši

Lahodná dobrota k odpolední kávě s dlouhou historií. Pečou se od 13. století na počest vítězství nad Tatary při obléhání Štramberku. Proč uši? Protože nepřátelé údajně usekávali původním obyvatelům uši, které se po jejich porážce našly v několika pytlích. Štramberské uši se vyrábějí z mouky, cukru, vajec, medu a koření. Chuťově se podobají perníku a mlsnější strávnici si je mohou vychutnat třeba se šlehačkou. 

Pardubický perník

Pardubice dostaly od císařovny Marie Terezie právo vyrábět perník v roce 1756, nicméně už v 16. století zde existoval cech perníkářů a první zmínky se datují dokonce až do roku 1515. Pardubický perník je vyhlášený svou historií, kvalitou a chutí. 

Narazit na ně můžete při návštěvě celého valašského kraje a chutnají výborně. / Foto: Shutterstock

Hořické trubičky

Hořické trubičky byly poprvé vyrobeny v Hořicích roku 1812. Recept Čechům prozradil osobní kuchař Napoleona, který se tudy vracel z válečného tažení. Trubička je stočená ze dvou oplatek, promazaná rozpuštěným máslem a včelím medem, sypaná směsí cukru, kakaa, skořice a oříšků. 

Patenty s mákem

Někdy nazývány také jako přesňáky nebo laty. Jde o bramborové placky s povidly s mákem. Placičky vyrobené z nastrouhaných uvařených brambor, mouky, vejce a soli se opečou nasucho na pánvi z obou stran, potřou sádlem a povidly a posypou se cukrem s mákem. Zabalí se jako palačinky a přeloží. Svérázná pochoutka známá na celé jižní Moravě a západním Slovensku.

Miletínské modlitbičky

Variace perníku z královohradeckého kraje má připomínat modlitební knížku. Zrodila se na miletínské pouti roku 1864 a od té doby se těší veliké oblibě. Jejím tvůrcem byl perníkář Josef Erben. Těsto na modlitbičky musí zrát šest týdnů. Perníčky jsou slepeny oříškovou náplní, potřené bílkovou polevou a zdobené půlkou mandle.

Foto: Shutterstock, zdroj: kudyznudy.cz

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments